De “Venijnboom”: de boom is zo giftig dat hij als een van de gevaarlijkste ter wereld wordt beschouwd - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De “Venijnboom”: de boom is zo giftig…
In zijn vakgebied begraaft hij geaborteerde foetussen. Een macabere praktijk? Integendeel, een waardevolle missie Problemen met geluiden van buiten? Dit apparaat kan jouw stilte creëren ...

De “Venijnboom”: de boom is zo giftig dat hij als een van de gevaarlijkste ter wereld wordt beschouwd

Door Romy Mortier
35.584
Advertisement

Zijn geur is aantrekkelijk, zijn smaak zoet en sappig, maar een hap van de vrucht kan een langzame en pijnlijke strijd veroorzaken die waarschijnlijk de dood tot gevolg zal hebben. 

Hij heet Hippomane Mancinella en staat in het Guinness Book of World Records beshreven als " de meest gevaarlijke boom in de wereld": de sterke aanwezigheid van forbol, een organisch zeer giftig compost, maakt de boom levensgevaarlijk.

 

Door enkel en alleen onder zijn takken te staan worden de huid en ogen geirriteerd, omdat de pollen van de boom bijtend werken. Raak je de schors aan dan veroorzaakt dit ernstige eerste en tweede graads brandwonden.

Beschutting  zoeken onder de bladeren van deze boom kan fataal worden, vooral als het regent: het water dat filtert verdunt het gif, en uit zich in een sterk bijtende zure regen. Ook het hout van deze boom is verboden te gebruiken als brandhout: de rook die tevoorschijn komt door het branden van dit hout kan ademhalingsmoeilijkheden en tijdelijke blindheid veroorzaken.

 

De vruchten, die er zalig uitzien, zijn niet eetbaar: ze bevatten een dosis gif welke voldoende is om 20 mensen te doden.

Binnen 10 minuten na de geconsumeerde vrucht zal het mis gaan, de tijd dat de toxine de maag zal bereiken en het zoete sap een zware brandende ontsteking teweeg brengt welke diarree en braken veroorzaakt en de luchtpijp aflsuit.

 

Advertisement

Niets van de verschijning van de boom waarschuwt voor het gevaar, dit is de reden dat de autoriteiten strikte waarschuwingssignalen hebben geplaatst om te informeren over zijn aanwezigheid.

De boom vindt zijn oorsprong in Midden-Amerika en de Caribische eilanden, maar je kan hem ook tegenkomen in Florida en de Verenigde Staten.

Hij wordt niet voor niets "de boom van de dood" genoemd.

De avonturier John Esquemeling had er een merkwaardig verhaal over wat plaatsvond in 1678 en zei: "Op een dag werd ik gekweld door muggen en negeerde ik de aard van deze boom, ik trok een tak van de boom af om als wapen te gebruiken: mijn gezicht werd vrijwel direct opgezwollen met gevulde blaasjes, brandde vreselijk en ik ben voor drie dagen blind geweest. "

 

Tags: WTFNatuur
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt