Dit bionische netvlies belooft de visie van mensen die lijden aan retinale degeneratie te herstellen - Curioctopus.nl
x
Dit bionische netvlies belooft de visie…
Het grootste doolhof van de wereld? Het bevindt zich in Italië en telt meer dan 200.000 planten Een bejaarde vrouw onthult het geheim voor een gelukkig huwelijk. Het is geweldig!

Dit bionische netvlies belooft de visie van mensen die lijden aan retinale degeneratie te herstellen

07 Augustus 2016 • Door Romy Mortier
5.083
Advertisement

Tal van klinische studies hebben aangetoond dat er wereldwijd meer dan 16 miljoen mensen leven met een visuele handicap. Helaas is hier tot nu toe nog geen remedie voor gevonden.

Maar het Israëlische bedrijf Nano Retina is druk bezig met de ontwikkeling van een implanteerbare bionische chip, genaamd de " Bio - Retina ".

De chip wordt ontworpen voor mensen die lijden aan retinale degeneratie. Het is een klein apparaatje, ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Het zou de werking van het netvlies herstellen, het meest kwetsbare membraan verantwoordelijk voor ons zicht. 

De chip is met succes op varkens getest en het bedrijf verwacht er binnen de komende twee jaar een menselijk prototype van te realiseren. 

via: elpais.com

" Binnen een week zal de patiënt zijn gezichtsvermogen terugkrijgen, " zegt Raanan Gefen, de CEO van het bedrijf

De chip zal een zicht van 600 pixels resolutie realiseren. Er zijn nog enkele beperkingen, zoals het zichtvermogen in zwart-wit, daarnaast zullen de patiënten ook niet kunnen rijden of boeken met standaardletters kunnen lezen. " Op dit moment is de wetenschap er nog niet in geslaagd om de visie in zwart en wit te optimaliseren, maar we zijn van plan om verder te gaan. Ons doel is een zicht van grijstinten te realiseren, zodat de patiënten schaduwen en contouren kunnen zien," zegt Gefen. 

Het apparaat wordt geïmplanteerd aan de achterkant van het oog onder plaatselijke verdoving in een operatie van ongeveer 30 minuten ( deze operatie is equivalent aan een correctie van cataractchirurgie)

Het apparaat zal toelaten om de beschadigde fotoreceptor in de ogen van de patiënt te vervangen door het natuurlijke licht in elektrische signalen te transformeren die de neuronen stimuleren, welke de beelden naar de hersenen zullen sturen. In de praktijk vervangt de Bio - Retina de beschadigde fotoreceptor, en integreert deze met de natuurlijke functies van het oog. De energie zal voorzien worden door een oplaadbare batterij die bestaat uit mini laser batterijen welke ingebracht zijn in een speciale bijpassende bril. Deze wordt opgeladen door middel van een draadloze wireless. 

Advertisement

Voor nu heeft deze revolutionaire uitvinding tot doel om het leven van patiënten die lijden aan retinitis pigmentosa en macula degeneratie te verbeteren

Maar de droom van de makers is om in de toekomst de perfecte de Bio – Retina te realiseren om op deze manier iedereen die problemen heeft met het gezichtsvermogen te kunnen helpen.  

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt