Goudvissen zijn schadelijk voor het milieu: je mag ze nooit in de natuur bevrijden

door Skip

08 September 2016

Goudvissen zijn schadelijk voor het milieu: je mag ze nooit in de natuur bevrijden
Advertisement

De gewoonte om je huisdieren vrij te laten in hun natuurlijke leefomgeving in de volle overtuiging dat je hen juist een plezier doet, lijkt een slechte gewoonte zijn die indirect effect heeft op de hele wereld. In Australië hebben ze namelijk een studie uitgevoerd met verontrustende resultaten. De Murdoch University had bij het onderzoek rekening gehouden met een van de dieren die het meest in huis terug te vinden zijn: de goudvis (Cassius auratus).

Naar het schijnt hadden veel baasjes die zich niet hadden voorbereid op het verzorgen van vissen, besloten om zich te ontdoen van hun kleine vriendjes door ze in rivieren of meren te gooien. Wat is het resultaat? Een gigantisch (beter kan het niet gezegd) probleem om op te lossen.  

via csmonitor.com

Advertisement
Goudvissen zijn schadelijk voor het milieu: je mag ze nooit in de natuur bevrijden - 1

Wanneer ze gewoon thuis in de vissenkom blijven, dan groeien goudvisjes langzaam. Laten we eerlijk wezen, ze blijven niet vaak lang leven. Als ze echter worden vrijgelaten verandert de boel. Met een zee van ruimte en gevarieerd voedselaanbod kunnen ze ondenkbaar groot worden, denk aan karpers en forellen. 

Advertisement
its-interesting

its-interesting

Het ligt voor de hand natuurlijk dat de vissen in zijn leefomgeving op fysiek en strategisch vlak niet tegen hem opkunnen: hij verzamelt eitjes, nog jonge visjes en planten. Zodoende gaat het lokale ecosysteem naar de knoppen.

Denk maar niet dat het een probleem is dat te beheersen valt hoor! Sommige vissen kunnen volgens de studie wel méér dan 200 km afleggen per jaar.    

boston.com

boston.com

Alsof dat nog niet genoeg was, kweekvissen die bedoeld waren voor het acquarium kunnen virussen en parasieten in het water brengen waartegen de wilde vissen die er zwemmen zich totaal niet kunnen verdedigen. Om deze reden zou je visjes nooit door de wc mogen spoelen.   

washingtonpost.com

washingtonpost.com

Jullie zullen je nu wel afvragen wat juist is om te doen wanneer je watervriend een blok aan het been wordt (?) om voor te zorgen. Nog voordat je tot de extreme oplossing van genadedood komt, kun je altijd nog je visje geven aan een bekende, of een advertentie plaatsen op internetsites, of hem naar de winkel brengen. Ze nemen hem vaak nog van je terug ook.

Nou ja, jullie hebben wel een beetje schuld aan het feit dat je een vis in huis hebt gehaald zonder eerst zeker te weten dat je de verzorging ook aankon. Dat kost weinig moeite, je bezorgt hem een fijn leven en je doet ook het milieu een plezier!   

Advertisement