deze 10 verontrustende feiten tonen aan dat het wilde westen echt WILD was

door Skip

02 Februari 2017

deze 10 verontrustende feiten tonen aan dat het wilde westen echt WILD was
Advertisement

Het tijdperk van het Wilde Westen heeft slechts 50 jaar geduurd, maar is door het Amerikaanse volk geïdealiseerd en is van invloed op de moderne tijd. Maar kennen we het tijdperk dat een goed deel van 19e eeuws Amerika beslaat wel echt zo goed? Of zijn er mythes die zich als een olievlek hebben verspreid?

Cowboys, bandieten en indianenoorlogen speelden de hoofdrollen gedurende deze periode, maar de opvatting die we hebben, is zeker ingegeven door films en verhalen die we hebben gezien en gehoord. Laten we deze 10 verontrustende feiten over het Far West eens bekijken om te kunnen achterhalen hoe de zaken echt eraan toe gingen.

Advertisement

1. De cowboy

1. De cowboy

www.quartoknows.com

Alles wat wij weten over cowboys hebben we geleerd van films en populaire cultuur, klopt niet. De cowboy als held is de mythe die als eerst moet worden ontkracht. Zoals de naam al doet vermoeden was hij een gewone koeherder en volgde en leidde hij zijn kudde over de vlakke weides. Ook hebben cowboys niet de bekende duels uitgevochten midden in de hoofdstraten van steden en hebben ze ook niet tegen indianen gevochten.

Advertisement

2. De legers.

2. De legers.

campusdata.uark.edu

Een man kon niet als een echte man worden gezien als hij geen Colt bezat. En zonder meer moest hij ook kunnen schieten. Het typische duel met pistolen is iets uit de films, maar in het Far West waren er veel mensen die niet efficiënt met een Colt overweg konden. Het merendeel van de mensen had een wapen in bezit en kon zichzelf en zijn dieren en stuk land verdedigen, maar de talloze schietpartijen die je in Westernfilms ziet kun je vergeten!

3. Privébeveiligingsbedrijven

3. Privébeveiligingsbedrijven

www.truewestmagazine.com

Orde- en wetshandhaving werden vaak uitgevoerd door privebeveiligngsbedrijven, de zogenoemde 'reizende rechters', dus het idee dat de sheriff alle taken op zich nam is nogal misleidend.

4. Bandieten

4. Bandieten

www.truewestmagazine.com

Het begrip bandieten werden geassocieerd met echte wraakzuchtige mensen. Bandieten in het Far West bedreigden de sheriff vaak, letterlijk. Ze hielden zich schuil op het platteland, en als de wetshandhaver hen zou volgen, dan zouden zij zijn gezin vermoorden. 

66.media.tumblr.com

66.media.tumblr.com

Advertisement

5. Blanken tegen indianen

5. Blanken tegen indianen

upload.wikimedia.org

In Amerikaanse films zie je vaak dat het blanke leger zegeviert over de strijdkrachten van de indianen, maar zo ging het niet altijd. Neem bijvoorbeeld de strijd bij Little Bighorn. Het leger dat werd geleid door generaal Custer slaagde er absoluut niet in om de indianen klein te krijgen en leidde het 7e Cavalerieregiment van Verenigde Staten naar de slachtbank.

6. Scalperen

6. Scalperen

i1.wp.com

Nu we het toch over indianen hebben, kan je een opmerking over het barbaarse gebruik om te scalperen, niet weglaten. Hierbij wordt de hoofdhuid van het slachtoffer verwijderd... maar weinigen weten dat het scalperen niet zijn oorsprong vindt bij de indianenstammen! Al vanaf het begin van de 18e eeuw, dus nog voordat het Wilde Westen werd veroverd, boden blanke speculanten geld in ruil voor schedels, en ontkenden zo een ware schedeljacht waar er geen onderscheid werd gemaakt in ras.

Advertisement

7. Jeans

7. Jeans

oncemagazineblog.files.wordpress.com

Toen de jeans nog maar net was verschenen, wilde geen enkele respectabele heer erin gezien worden! Het eerste type mannen die de broeken te dragen om hun werk te doen waren cowboys, mijnwerkers en slaven, maar deze kleding waren in de eerste instantie niet iets om trots op te zijn.

8. De erecode onder cowboys

8. De erecode onder cowboys

4.bp.blogspot.com

Cowboys behoorden tot een klasse in de maatschappij die niet bepaald rijk was. Vaak werkten ze ook op andere ranches dan hun eigen en moesten ze ook zonder eigen paard werken. Er was hoe dan ook een erecode waaraan cowboys werden geacht zich te houden. Ze konden bijvoorbeeld niet ongewapend op pad gaan en niet de hoed van een andere cowboy dragen of op zijn paard rijden.

Advertisement

9. Kannibalisme

9. Kannibalisme

upload.wikimedia.org

Het verhaal gaat dat een groep Amerikaanse pioniers een reis ondernam in Californië in mei 1846. De groep die 87 man telde en werd geleid door George Donner en James Reed die tot zijn ongeluk de langste weg insloeg die via de bergketens van de Sierra Nevada liep. Doordat er problemen waren met de wagens en dat ze de weg kwijt waren, moesten de 87 leden van de groep gedwongen de winter doorbrengen in een door god vergeten gebied waar ze probeerden te overleven terwijl ze op hulp wachtten. Van de 87 wisten slechts 48 mensen te overleven, deze laatsten aten de overledenen op!

10. Bizonjacht!

10. Bizonjacht!

www.americanyawp.com

Vanaf 1830 begon men aan een niet-gecontroleerde jacht op bizons, dat bijna tot de gehele uitsterving van de soort in Noord-Amerika heeft geleid. Indianen doodden de dieren voor hun vlees en om de koude winters door te komen, maar met de komst van blanke jagers werden de bizons uitgeroeid zodat hun huiden konden worden verkocht. Een trist moment in de geschiedenis dat het aantal bizons van 30 miljoen in 1830 terugbracht naar minder dan duizend aan het eind van de 19e eeuw!

Advertisement