De Overblijfselen Van Deze Overledenen Herbergen Gruwelijke Details

door Skip

14 December 2016

De Overblijfselen Van Deze Overledenen Herbergen Gruwelijke Details
Advertisement

Archeologen hebben dagelijks te maken met eng uitziende overblijfselen van mensen die al honderden jaren dood zijn. We weten zeker dat als zij iemand opgraven is dat voor hen de normaalste zaak van de wereld.

Maar zo nu en dan worden er tijdens opgravingen nogal verontrustende dingen ontdekt over het leven (en de dood!) van de opgegraven persoon. Hier volgen de ontdekkingen waarvan we geen seconde twijfelen dat ze zelfs de meest doorgewinterde archeologen van hun stuk hebben gebracht.

1. De opgegraven skeletten in Driffield Terrace.

1. De opgegraven skeletten in Driffield Terrace.

Archaeological Trust

Tijdens enkele opgravingen die zijn gedaan in het noorden van Engeland zijn er stoffelijke reste gevonden van mensen die tussen de 2e en 4e eeuw voor Christus hebben geleefd. Allen waren zij onthoofd en begraven me het hoofd op de borst of tussen de benen. Het waren waarschijnlijk gladiatoren.

Advertisement

2. Een veldslag van tienduizend jaar geleden.

2. Een veldslag van tienduizend jaar geleden.

In 2012 zijn er in Kenia oveblijfselen van 27 mensen gevonden die zijn vermoord tijdens een, wat naar alle waarschijnlijkheid een veldslag moet zijn gewees. Op de foto zien we het lichaam van een vrouw waarbij beide knieën gebroken zijn. 

3. Een oud massagraf.

3. Een oud massagraf.

In 2012, in Frankrijk dit keer, hebben archeologen de resten blootgelegd van verschillende verminkte lichamen, waaronder die van kinderen en vrouwen. De slachting heeft net iets meer dan vijfduizend jaar geleden plaatsgevonden en is mogelijk een groepsexecutie.

4. Een duizend jaar oude tumor.

4. Een duizend jaar oude tumor.

In de buik van een Romeinse vrouw die 1600 jaar geleden leefde hebben Spaanse archeologen aanwijzingen gevonden van een verkalkte tumor (een teratoom) in de vorm van een balletje met daarin 4 misvormde tanden.

5. Graven van 'vampiers.'

5. Graven van 'vampiers.'

Tussen de 16e en 17e eeuw werden enkele personen begraven met sikkels in hun nek en stenen tussen de kaken. Deze maatregelen werden genomen om te voorkomen dat de doden zouden kunnen ontwaken als vampieren.

Advertisement

6. Sporen van een heksenjacht.

6. Sporen van een heksenjacht.

In een 15e eeuwse kerk in Schotland zijn sporen hiervan te vinden, in de kapel stond namelijk een stenen pilaar met daaraan een ijzeren ring waar mogelijk in 1597 heksen aan werden vastgemaakt om hen te martelen.

7. Slachting tijdens een burgeroorlog

7. Slachting tijdens een burgeroorlog

Toen de bibliotheek van de universiteit van Durham (Noordoost-Engeland) uit moest worden gebreid werd er een vondst gedaan uit de 17e eeuw. Er was een massagraf met daarin 1,700 lichamen waarvan wordt geschat dat ze omstreeks halverwege de 16e eeuw zijn begraven. Het zijn mogelijk overblijfselen van Schotse gevangenen van de Derde Burgeroorlog.

Advertisement

8. Geketende skeletten.

8. Geketende skeletten.

Tientallen skeletten met opengespleten kaken, vastgebonden aan een eeuwenoud graf nabij Athene. Niet alleen hun aanzicht is huiveringwekkend, het feit dat ze geketend zijn gestorven is dat ook!

9. Een vreemd liefdesverhaal.

9. Een vreemd liefdesverhaal.

Echte liefde is eeuwig wat betreft Louise de Quengo, vrouwe van Brefeillac. Dit wordt duidelijk uit het feit dat ze samen is begraven in 1656 met het hart van haar man die al dood was.

Advertisement

10. Een tragisch offer.

10. Een tragisch offer.

In 1985 stuitten klimmers in de buurt van Aconcagua, in Argentinië op een grote vondst. Genesteld in een stenen bouwwerk lag er een mummie van iemand die ongeveer 7 jaar was en 500 jaa geleden stierf. De kleine jongen was letterlijk het slachtoffer van het ritueel capacocha dat werd gehouden door de Inca's. 

11. Collectieve straf.

11. Collectieve straf.

Op dit grafschrift staat het trieste verhaal opgetekend van Yan Shiwei een van de favoriete hoogwaardigheidsbekleders van Wu Zetian, de vrouw die de Zhou-dynastie stichtte in China. Het verhaal vertelt over de moeite die Yan heeft gedaan, jarenlang in dienst van Wu (de eerste Chinese keizerin), en haar steunde bij het verkrijgen van de macht. Wu had zijn arm gebroken om maar niet hoeven te vechten tegen haar... maar uiteindelijk was het zijn jongere broer die de macht greep en iedereen liet vermoorden!

Advertisement

12. Botresten in een boom!

12. Botresten in een boom!

In Ierland, in Colloony om precies te zijn is er in 2015 als gevolg van een storm een 215 jaar oude boom omgewaaid. Verspreid door de wortels werden botresten gevonden. Uit onderzoek blijkt dat deze van een jongen waren die tussen 1030 en 1200 is gestorven.

13. Schedelbreuk.

13. Schedelbreuk.

Dit 430,000 jaar oude hoofd met schedelbreuk werd gevonden in een Spaanse grot. Men denkt dat deze persoon om het leven is gekomen door deze hoofdwond die zijn veroorzaakt door een wapen dat lijkt op een lans of bijl.

Advertisement

14. Aanwijzingen van kannibalisme

14. Aanwijzingen van kannibalisme

John Franklin vertrok met zijn groep op Noordpoolexpeditie om een route in kaart te brengen, maar iedereen kwam om. Met het verstrijken van de jaren werden er enkele botten teruggevonden die van leden van de expeditie waren. Het bleek dat de botten waren gekookt en geopend om de zachte kern eruit te halen. Dit alles geeft te denken dat dit het werk is van kannibalen die de lijken hebben gevonden en ze hebben "geproefd."

15. Kannibalistische neanderthalers.

15. Kannibalistische neanderthalers.

In 2010 heeft een groep onderzoekers bericht gegeven van een vondst van enkele skeletten van een Neanderthalergezin in een grot in Spanje... enkele botten vertoonden tekenen van kannibalisme. Drie vrouwen en 2 volwassen jongens, 2 kinderen en een baby waren een maaltijd geworden voor een andere groep Neanderthalers

Advertisement

16. Het mysterieuze graf

16. Het mysterieuze graf

Begraven, opgegraven en weer begraven. Dit was het lot van de halfbroer van Alexander de Grote, net als de opvolger van laatstgenoemde, Philip III van Arhidaios. De vraag is: hebben de archeologen de overblijfselen gevonden die zijn achtergelaten nadat het volk klaar met hem was? Een echt graf, met daarin de verbrande beenderen van een jonge man Philips III en zijn vrouw Eurydice, bevindt zich in Griekenland. Zij kunnen mogelijk in dit graf liggen, maar sommige onderzoekers menen dat dit het graf is van Filips II oftewel de vader van Alexander de Grote. Het raadsel is tot nog toe niet opgehelderd...

17. Een fatale expeditie.

17. Een fatale expeditie.

Nog een stukje over de mislukte expeditie van John Franklin en zijn collega's: tijdens de oversteek via de Canadese Archtische Eilanden in 1845 stierven zij niet alleen aan honger en vrieskou, maar raakten ook nog eens vergiftigd, zoals blijkt uit het lood dat is aangetroffen in de botten. De oorzaak van de vergiftiging? Voedsel in blik!

18. Een biologische oorlog uit de Oudheid

18. Een biologische oorlog uit de Oudheid

Tijdens een beleg van de Syrische stad Dura door de Romeinen, groeven de Perzen tunnels onder de muren van de stad door om hen schade toe te brengen en ze te verrassen. De Romeinen deden er alles aan om hen te onderscheppen en groeven ook tunnels, maar de Perzen beantwoorden dit met wat volgens archeologen biologische wapens waren die de longen van de Romeinen met gas vulden dat was ontstaan door de rook van brandend bitumen en zwavel de tunnel in te blazen. De rook zette zich om in zuur in de longen.

19. De eerste persoon met lepra

19. De eerste persoon met lepra

Dit skelet dat in India werd opgegraven is vierduizend jaar oud, en is het bewijs dat er duizenden jaren ook al mensen bestonden die lepra hadden. Dit skelet is bijzonder omdat het oudste geval van lepra is dat we nu kennen.

20. Een krijger met lepra.

20. Een krijger met lepra.

Op een Italiaanse Middeleeuwse begraafplaats is een skelet gevonden waarvan duidelijk is dat de man symptomen vertoonde van lepra. De man, een krijger, stierf in de strijd en werd samen begraven met zijn kameraden.

Advertisement