Het Dramatische Achtergrondverhaal Van De Vrouw Die Met Haar Tas Een Neonazi Had Geslagen

door Skip

08 Januari 2017

Het Dramatische Achtergrondverhaal Van De Vrouw Die Met Haar Tas Een Neonazi Had Geslagen
Advertisement

Het was het jaar 1985 toen er door de straten van Växjö in Zweden al zingend enkele sympathisanten van de neonazistische Scandinavische Rijkspartij liepen. Er zijn verschillende foto's gemaakt ten behoeve van deze manifestatie, maar een foto in het bijzonder is het boegbeeld geworden van de afkeer tegen het Nazisme, en de dictatoriale regimes in het algemeen.

Op de foto in kwestie slaat een 38-jarige vrouw met haar tas een vlaggenzwaaier op de rug. Terwijl ze dit doet is de haat duidelijk van haar gezicht af te lezen; de afkeer tegen een voortijdige terugkeer van een dictatuur die op permanente wijze haar leven zal beïnvloeden.

via washingtonpost.com

De vrouw op de foto heet Danuta Danielsson. Zij was joodse, Poolse van oorsprong. Haar moeder heeft de concentratiekampen overleefd.

De vrouw op de foto heet Danuta Danielsson. Zij was joodse, Poolse van oorsprong. Haar moeder heeft de concentratiekampen overleefd.

Toen ze de nazisympathisant sloeg, woonde Danuta nog maar een paar jaar in Zweden. Ze was ernaar toe verhuisd met haar echtgenoot. De twee hebben elkaar leren kennen tijdens een jazzconcert in Polen en trouwden al enkele maanden na hun eerste ontmoeting. Ze was gelukkig en rustig, maar was dit slechts enkele jaren na de verhuizing. De broze mentale gesteldheid van Danuta begon de rust van haar leven en dat van de mensen om haar heen te verstoren. Ze viel voorbijgangers aan, murmelde in zichzelf en probeerde zelfmoord te plegen door van een toren te springen.

De man die lid was van de neonazipartij luisterde naar de naam Seppo Seluska. Hij stond erom bekend in de stad dat hij homoseksuele joden mishandelde. Uiteindelijk ging hij naar de gevangenis voor moord.

De ophef rondom de verspreiding van deze foto was allesbehalve positief voor Danuta. Terwijl de rest van de wereld haar als een heldin zag, voelde zij in het middelpunt van de belangstelling staan. De paniekaanvallen waren toegenomen, ook qua intensiteit nadat de foto in enkele nationale kranten is verschenen. Het leven van Danuta werd onleefbaar. Ze koos ervoor om vroegtijdig te stoppen met leven en pleegde twee jaar na die noodlottige dag (13 april 1985).  

Advertisement