Welkom In San Pedro, De Gevangenis Zonder Bewakers Waar De Meest Gewelddadige Misdrijven Worden Gepleegd - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Welkom In San Pedro, De Gevangenis Zonder…
Het Succes Van De Winkel In Denemarken Die Alleen Producten Verkoopt Die OVER DATUM Zijn Is Ongelofelijk Kom Erachter Of Honing Zuiver Of “Bewerkt” Is Met Deze 3 Simpele Tests Die Je Thuis Kan Doen

Welkom In San Pedro, De Gevangenis Zonder Bewakers Waar De Meest Gewelddadige Misdrijven Worden Gepleegd

Door Skip Tromp de Haas
18.579
Advertisement

De San Pedrogevangenis is de grootste gevangenis van La Paz in Bolivia. Er zitten zo'n 1,500 gedetineerden, maar dit is niet wat de gevangenis uniek maakt in zijn soort. Op de wereld zijn er een aantal gevangenissen die bekend staan vanwege bepaalde regels en benaderingswijzen, maar deze gevangenissen kunnen niet worden vergeleken met San Pedro. Hier maken gevangenen zelf de dienst uit. Er zijn bars, restaurants en familieleden mogen de gevangenis ook bezoeken. Binnen de gevangenismuren is geen enkele cipier te vinden. 

De politie bewaakt de buitenkant van de gevangenis om te voorkomen dat gevangenen kunnen ontsnappen. Alleen hierom wordt het nog als gevangenis bestempeld.

Voor de rest is het net als een van de meest verdorven plaatsen in de wereld waar drugsdealen op klaarlichte dag plaatsvindt net als ruzies en eigenhandig voor rechter spelen aan de orde van de dag zijn.

Het verblijf in de gevangenis is niet zonder kosten. Er moet een geldbedrag worden betaald die qua hoeveelheid overeenkomt met de waarde van de cel. San Pedro kent 8 verschillende categorieën. In fe meest bescheiden kamers ligt er alleen een matras op de grond, de meest dure hebben zelfs een jacuzzi voor eigen gebruik. Als je niet over geld beschikt kan je werken in de keuken, bij de schoonmaakploeg of werken in een van de commerciële instellingen. De hoofdbron van inkomsten blijft toch de drugshandel.

In de gevangenis zelf is er ruimte voor gezin en kinderen.

In San Pedro wonen er ongeveer 120 kinderen. Velen vinden dat een gevangenis niet een geschikte plek is om je kinderen groot te brengen, maar volgens de gevangenen zelf is het een stuk veiliger dan ze op de straten van La Paz rond te laten lopen.

Advertisement

Dat er geen regels zijn in de gevangenis klopt niet. Er gelden strenge regels die de gevangenen zelf handhaven. Wie de regels overtreedt wordt gewroken door de andere gevangenen.

's Nachts is de gevangenis van La Paz een van de gevaarlijkste plekken ter wereld. De gevangenen bedreigen, slaan en (soms) vermoorden elkaar vanwege drugsdeals of ook om zinloze redenen.

Tot een tijd geleden konden toeristen tegen 250 pesos een rondleiding krijgen in de gevangenis.

De autoriteiten hebben uiteindelijk de toeristen toegang ontzegd omdat veel mensen binnengingen alleen maar om cocaïne te kopen.

Er komen verschrikkelijke verhalen afkomstig uit San Pedro in de media. Brutale geweldplegingen onder mannen en kinderen die worden misbruikt of ingezet voor drugshandel.

Advertisement

Het is lastig om in deze gevangenis een beleid te vinden dat gericht is op de reclassering van de gevangenen die hen voorbereid op een toekomstige vrijlating

Nog gekker is het dat het hele systeem in de gevangenis wordt geduld door de overheid. Dit is een voorbeeld van hoe delinquenten vaak de autoriteiten de baas zijn.

foto: flickr.com
Advertisement

Dat wat je hier ziet is geen zwembad of anders gezegd: geen plek om je te vermaken. Hier worden mensen geëlektrocuteerd die zich schuldig hebben gemaakt aan seksuele misdrijven.

foto: flickr.com

De San Pedrogevangenis is absoluut de vreemdste gevangenis, het verwief bekendheid door het boek van de Australische journalist Rusty Young, die deze hel was binnengegaan om de wereld te berichten van de absurde dingen die zich tussen deze muren afspelen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt