Wist Je Dat Er Eigenlijk 13 Zonnetekens Zijn? Kom Erachter Waarom Een Zonneteken Is Vergeten

door Skip

20 Januari 2017

Wist Je Dat Er Eigenlijk 13 Zonnetekens Zijn? Kom Erachter Waarom Een Zonneteken Is Vergeten
Advertisement

Je hoeft niet te geloven in de invloed van je dierenriemteken op je leven en je kan denken dat astrologie een van de saaiste gespreksonderwerpen is. Maar te weten dat het niet 12 constellaties zijn waar de zon, waar we zo van houden, met zijn voorspelbare verplaatsingstraject in het tijdsbestek van een jaar doorheen gaat, is al een interessant feit op zich. Dat is maar goed, want aan het aantal dierenriemtekens waaraan we zo gewend zijn die overeenkomen met de constellaties in de sterrenhemel moet nog een 13e constellatie (of teken) worden toegevoegd, die ondanks het feit dat deze al bekend was sinds de Oudheid, het enige teken waar geen astrologische naam aan gegeven is.

Advertisement

Astronomische dierenriem versus de astrologische dierenriem

Astronomische dierenriem versus de astrologische dierenriem

Flickr/Graphic Stock

Gedurende ongeveer 18 dagen per jaar, tussen 30 november en 17 december is de zon op een lijn met een 13e constellatie genaamd Ofucius (de Slang), waar de astrologische wereld tot kort geleden, geen rekening mee heeft gehouden. Er is altijd gewoon uitgegaan van de berekeningen die zijn uitgevoerd door de oude Babyloniërs die er schattingen van maakten om uit te komen op 12 dierenriemtekens die op dat moment echter, geen enkel verband meer hield met de daadwerkelijke positie van de sterren waarnaar deze tekens verwezen. Daarnaast moet je weten dat die berekeningen tegenwoordig achterhaald zijn door de zogenaamde precessie van de equinoxen, oftewel de langzame beweging waardoor de as van de aarde verandert en als gevolg daarvan de positie ten opzichte van de ideale hoek voor de vaste sterrenconstellaties. Deze precessie heeft ervoor gezorgd dat de hemel met daarin de constellaties met ongeveer 30° is verschoven ten opzichte van vroeger. De berekening die dus de zon overeen laat komen met een van deze constellaties klopt dus niet vergeleken met de berekeningen waarop de Westerse Astrologie zich baseert.

Advertisement

Maar welke tekens zijn we dan?

Maar welke tekens zijn we dan?

Ofiuco

De meest betrouwbare berekeningen gaan uit van de astronomische data en volgens deze zijn de astrologische tekens als volgt in te delen:

RAM: 19 april - 13 mei
STIER: 14 mei - 19 juni
TWEELINGEN: 20 juni - 20 juli
KREEFT:: 21 juli - 9 augustus
LEEUW: 10 augustus - 15 september
MAAGD: 16 september - 30 oktober
WEEGSCHAAL: 31 oktober - 22 november
SCHORPIOEN: 23 november - 29 november
OFUCIUS: 30 november - 17 december
BOOGSCHUTTER: 18 december - 18 januari
STEENBOK: 19 januari - 15 februari
WATERMAN: 16 februari - 11 maart
VISSEN: 12 maart - 18 april

Deze data zijn berekend op de meridiaan van Greenwich en moeten worden als indicatief worden gezien, aangezien de overgang van het ene teken naar het andere niet op een exact moment op de dag plaatsvindt en elk jaar ongeveer met 6 uur kan variëren.

Advertisement