In deze kamer kan niemand langer dan 45 minuten blijven, het is er zo stil dat je er GEK van wordt!

door Skip

07 Februari 2017

In deze kamer kan niemand langer dan 45 minuten blijven, het is er zo stil dat je er GEK van wordt!
Advertisement

Ze zeggen dat spreken zilver is en zwijgen goud, maar wanneer je echt ervaart wat stilte is kan het een eerste stap zijn richting het gekkenhuis. In de Orfieldlaboratoria in Minneapolis bijvoorbeeld is een ruimte gebouwd die het wereldrecord heeft de stilste ruimte in de wereld te zijn. Veel mensen zouden nieuwsgierig zijn om hier binnen te stappen, maar tot nu toe is 45 minuten het langste geweest dat iemand het daarbinnen heeft kunnen uithouden. Hoe is deze ruimte gemaakt? Lees het hier!

via tcbmag.com

Advertisement

Een kamer die 99,9% van al het geluid absorbeert.

Een kamer die 99,9% van al het geluid absorbeert.

orfieldlabs.com

De dode kamer of anechoïsche kamer die door Orfield zijn gemaakt is een kamer in een kamer, een kamer in een kamer. De meest binnenste kamer wordt beschermd door akoestisch harsglas van een meter dikte en heeft een vloer die is gemaakt van latten en dempend materiaal. De twee binnenste kamers hebben muren die zijn gemaakt van isolerend metaal, waar de buitenste kamer echter een 30 centimeter dikke betonnen muur heeft. Het maximaal aantal decibel in deze kamer is 9,4. Als het klopt dat de gehoorgrens op nul ligt, dan willen we je eraan herinneren dat iemand die ademt maar zo'n 20 decibel produceert. Het komt erop neer dat zelfs een hond niets zou kunnen horen in deze kamer.

Advertisement

Waarom kun je gek worden als je te lang in deze kamer zit?

Waarom kun je gek worden als je te lang in deze kamer zit?

Steven Orfield

De totale afwezigheid van extern geluid brengt ons in een staat van zijn waar we op ongebruikelijk duidelijke manier kunnen horen wat er in ons lichaam gebeurt. In een dode kamer verander je in een wezen dat geluid maakt, dat in afwezigheid van geluid, volledig gedesorienteerd raakt. Wanneer je in het donker in deze kamer zit kun je al na 30 minuten last krijgen van visuele als hoorbare hallucinaties. Onder de vrijwilligers die waren 'uitgedaagd' door de uitvinder is het record 45 minuten.
Maar met welk doel is deze hele aparte ruimte dan gemaakt? Buiten dat het gewoon een soort spelletje is, worden er ook vele geluiden getest die apparaten maken voordat ze op de markt verschijnen (hartkleppen, smartphones, dashboardapparatuur in je auto, wasmachines etc.).
De geschiedenis van het Orfieldlab is lang en gevarieerd. Vijf jaar na de constructie werden de ruimtes gebruikt voor de opnames van een album van Bob Dylan Blood on the Tracks, en twee jaar daarna werd het de eerste plek ter wereld waar een digitale geluidsopname werd gemaakt.

Advertisement