Deze dame gebruikt al zeven jaar geen shampoo meer. Haar experiment kan ons allemaal helpen

door Skip

05 Mei 2017

Deze dame gebruikt al zeven jaar geen shampoo meer. Haar experiment kan ons allemaal helpen
Advertisement

"Verwarring, siddering en walging zijn de eerste reacties die ze krijgt van mensen wanneer zij hen vertelt dat ze al ruim zeven jaar geen douchegel meer gebruikt." Zo begint het verhaal van journaliste JKackie Hong. Zij legt in een artikel uit waarom ze deze keuze gemaakt heeft en wat ze ermee is opgeschiten. Alles begon toen zij nog op de middelbare school zat. Ze had hier een gesprek met een kunstenaar die haar vertelde dat hij al twintig jaar geen shampoo meer gebruikte om zich mee te wassen, maar hij gebruikte nog wel zeep om verf van zijn handen te verwijderen.

De indruk die deze onthulling op haar maakte, en dat de man helemaal niet vies rook, zette haar ertoe aan om het zelf ook te proberen. Inmiddels denkt ze er zo over...

via thestar.com

Advertisement
thestar.com/Graphic Stock

thestar.com/Graphic Stock

 "In een wereld waar de schappen uitpuilen van shampoos en en zepen met een geurtje, zeepdispensers in wastafels zijn verwerkt en er bedrijven zijn die zich compleet richten op 'natuurlijke' douchegels, is het begrip zo verbonden aan 'schoon zijn' dat het hele idee om zeep op te geven gelijkstaat aan het niet weten wat hygiëne is. En toch zoals Sandy Skotnicki, docente dermatologie aan de Universiteit van Toronto ook beaamt: 'Om je te wassen is water meer dan voldoende, zelfs wanneer je net terugkomt uit de sportschool.'

Shampoos uit de winkel "reinigen" onze huid door zich te binden aan de vetten en oliën die er van nature in zitten. De meerderheid van deze shampoos, verwijdert niet alleen de viezigheid, ook een beschermingslaagje dat er eigenlijk zou moeten blijven zitten. Volgens deskundige Sandy Skotnicki is de oorzaak van de link die we leggen met zeep, wassen en gezondheid te vinden in vroegere tijden toen er nog geen stromend water was en toiletten waren en ziektes zich verspreidden. Zoiets als een bad konden alleen de rijken zich konden veroorloven. Maar vandaag is het anders. Hong heeft ook een andere expert geïnterviewd. Jack Gilbert, directeur van het MicroBiome Center zegt:"Het idee dat je zeep kan gebruiken om de huid te "steriliseren" en dat je de ecosystemen kunt ontdoen van schimmels, bacteriën en virussen die infecties en ziektes kunnen verwijderen is gewoon niet waar. Al die microben kunnen zich binnen vijf tot tien minuten weer vermenigvuldigen."

De gevolgen op lange termijn die een overmatig of niet gerechtvaardigd gebruik van zeep met zich meebrengen is nog niet diepgaand onderzocht. Er is echter wel bekend dat er bij pasgeboren kinderen die te vaak worden gewassen door ouders de kans veel groter is dat zij huidproblemen ontwikkelen omdat de beschermende laag die zij nodig hebben, wordt verwijderd en omdat dit een droge huid veroorzaakt.

Door het vragen naar de onbevooroordeelde mening van collega's en bekenden heeft Jackie Hong de bevestiging gekregen dat ze ondanks dat ze shampoos heeft opgegeven, helemaal niet vies ruikt. In tegendeel zelfs, ze ruikt iets lekkers en dat is zichzelf! Wat je echter altijd moet blijven doen is je handen wassen, maar dan zonder agressieve middelen.

Advertisement