Een bijzondere beslissing die vroeger werd genomen leidde tot het ontstaan van Fanta. Wist jij dit?

door Skip

08 Februari 2017

Een bijzondere beslissing die vroeger werd genomen leidde tot het ontstaan van Fanta. Wist jij dit?
Advertisement

Heb je het over dranken met prik dan denk je meteen aan Coca Cola Fanta en Sprite. We nemen allemaal aan dat deze producten uit de Verenigde Staten afkomstig zijn, maar de oorsprong van Fanta heeft iets bijzonders. Voordat we zeggen wat precies, willen we je vragen: weet jij in welk land het voor het allereerst werd geproduceerd? Door al Duitsland te noemen en het feit dat het in 1940 op de markt kwam, zou je al je conclusies kunnen gaan trekken... Ontdek de geschiedenis van 's werelds bekendste frisdrank.

Advertisement

Frisdrank met de dubbele nationaliteit.

Frisdrank met de dubbele nationaliteit.

Wikimedia/Lexlex (CC BY-SA 4.0)

Hoewel The Coca-Cola Company tegenwoordig eigenaar is van het merk Fanta, werd het oorspronkelijk bedacht door ene Max Keith begin de jaren 40. Hij stond aan het hoofd van de grootste bottelarijvestigingen van Coca Cola in Nazi-Duitsland. Geconfronteerd met een importverbod op onder andere het zwarte siroop dat het land was opgelegd, ging hij op zoek naar een uitweg om zijn commerciële belangen veilig te stellen.

Om niet aan aandeel in te boeten op de Duitse markt, stelde Keith voor om een nieuwe bubbeldrank te bedenken, gemaakt van weipoeder en appelcider. Het idee bleek succesvol en gaf het Amerikaanse bedrijf de mogelijkheid om controle in het gebied te houden totdat ze officieel het merk Fanta opnieuw kochten in 1960. Maar weet je waar de naam Fanta vandaan komt? Van het woord fantasie oftewel de verbeeldingskracht die je nodig hebt om de sinaasappelsmaak te proeven in die mix van mysterieuze ingrediënten...

Advertisement