Ken je deze vrucht? In india heeft het honderden kinderen gedood en pas nu is bekend waarom - Curioctopus.nl
x
Ken je deze vrucht? In india heeft het…
in zijn kamer kon hij niets kwijt, maar deze buizen boden hem de perfecte oplossing! Volgens de algemene overtuiging worden we in ons hele leven slechts verliefd op 3 mensen, en voor elk is er een heel specifieke reden

Ken je deze vrucht? In india heeft het honderden kinderen gedood en pas nu is bekend waarom

08 Februari 2017 • Door Skip
41.105
Advertisement

In Indiase ziekenhuizen zijn veel kinderen onder verdachte omstandigheden komen te overlijden, maar uiteindelijk lijkt er een oorzaak te zijn gevonden voor het grote aantal sterfgevallen. Er werd eerst aan een virus gedacht of opzettelijke vergiftiging, maar het ging tenslotte om een vrucht die sinds enkele jaren ook in Europa in de winkels ligt en herkenbaar is aan z'n harde schil en wit vruchtvlees.

Sinds enkele dagen is er in een wetenschappelijk tijdschrift een onderzoek gepubliceerd dat een einde maakt aan de twijfel rondom de dood van tientallen Indiase kinderen die blijkbaar in goede gezondheid verkeerden en geen bijzonder problemen hadden. Onderzoekers hebben in de vrucht een stofje gevonden dat verantwoordelijk is voor hypoglycemische encefalopathie.

Bij encefalopathieën treden er veranderingen op in de structuur of de werking van de hersenen. In dit geval werden deze veranderingen veroorzaakt door Metilciclopropaan dat de bloedsuikerwaarde van de kinderen heel laag maakte. Dit had tot gevolg dat hersencellen onherstelbaar beschadigd raakten en uiteindelijk de dood tot gevolg had.

foto: pixabay.com

Aanvankelijk werd er gedacht dat men met een virale ziekte te maken had vanwege de pesticiden waarmee de lycheeplanten waren bespoten, maar geen van deze theorieën konden worden gestaafd.

Een onderzoek in de praktijk bleek doorslaggevend: het werd duidelijk dat het merendeel van de gevallen plaatsvonden tussen mei en juni, de maanden wanneer lychee's worden geoogst. De kinderen die al ondervoed waren, aten teveel van deze vruchten waardoor hun bloedsuikerwaarde drastisch daalde, kort daarna gevolgd door een coma.

Dankzij een uitgebreide overheidscampagne zijn het aantal sterfgevallen gehalveerd. Ouders wordt aangeraden om kinderen een avondmaaltijd voor te zetten en het aantal lychees die ze mogen eten, te beperken. Binnen twee seizoenen is het aantal doden van enkele honderden teruggelopen naar 50.

Tags: EtenGezondheid
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt