De zaden van deze gewone vrucht zouden niet moeten worden gegeten: daarom kun je ze het beste vermijden

Janine image
door Janine

11 Juli 2023

De zaden van deze gewone vrucht zouden niet moeten worden gegeten: daarom kun je ze het beste vermijden
Advertisement

De zaden die we in sommige voedingsmiddelen vinden, maken deel uit van de categorie “smart food”, oftewel die voedingsmiddelen die een combinatie van bijzonder gezonde voedingseigenschappen bevatten. Er zijn echter enkele uitzonderingen waarmee rekening moet worden gehouden en waaraan onderzoekers aanbevelen aandacht te schenken om te voorkomen dat er problematische gevolgen ontstaan. Laten we eens kijken welke het zijn.

via Medical News Today

Advertisement

Zaden spelen een belangrijke rol:

Zaden spelen een belangrijke rol:

Pixabay

Zaden zijn een belangrijke categorie binnen een gezond en uitgebalanceerd dieet, omdat ze een breed scala aan zeer gezonde voedingsstoffen voor ons lichaam bevatten. Meestal gebruikt als smaakmaker voor reeds complete gerechten, zijn hun bijzonderheden nog steeds weinig bekend in termen van voordelen als ze in het dieet worden geïntroduceerd.

Ze bevatten namelijk omega-3, vetzuren die de cardiovasculaire gezondheid bevorderen, en ze bevatten ook veel antioxidanten. Bovendien zijn ze rijk aan vezels die de spijsvertering en de regelmaat van de darmen verbeteren, evenals mineralen zoals ijzer en magnesium.

Advertisement

Niet alle zaden zijn hetzelfde:

Niet alle zaden zijn hetzelfde:

Curioctopus

In de keuken kunnen ze gebruikt worden als toevoeging aan salades en yoghurt, maar ook bij de bereiding van brood, koekjes en andere gerechten. Om hun maximale voordelen te verkrijgen, verdient het de voorkeur om ze te consumeren zoals ze zijn, natuurlijk, zonder te veel zout toe te voegen of ze te roosteren.

Pompoenpitten zijn bijvoorbeeld niet alleen rijk aan vitamine C, maar bevatten ook een essentieel aminozuur, tryptofaan genaamd, dat betrokken is bij de productie van serotonine, de neurotransmitter die ons een goed humeur geeft, terwijl lijnzaad nuttig is om vermoeidheid tegen te gaan en de niveaus van slechte cholesterol in het bloed te verlagen, zoals deze studie meldt.

Het afzonderlijk consumeren van deze kostbare voedingsmiddelen, zonder ze te mengen met andere producten, kan een uitstekende voedingsgewoonte zijn, maar pas op: een bepaald type zaad kan schadelijk zijn als het in te grote hoeveelheden wordt gegeten.

Curioctopus

Curioctopus

Appels staan ​​bekend als een van de gezondste vruchten die de natuur ons biedt dankzij hun ongelooflijke eigenschappen, waaronder vitamines, voedingsvezels en antioxidanten. Hun zaden bevatten echter amygdaline, een plantenbestanddeel dat, wanneer het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, giftig kan zijn voor het lichaam.

Amygdalin, dat deel uitmaakt van de chemische afweer van appelzaden, vormt geen gevaar wanneer deze intact zijn, maar wanneer een zaad wordt gebroken of gekauwd, wordt de verbinding afgebroken tot waterstofcyanide, een zeer giftige stof. Dit zijn minimale hoeveelheden cyanide die dus, uitgaande van de normale hoeveelheid appels die per dag wordt geconsumeerd, geen enkel risico inhouden.

Naast appels is de aanwezigheid ervan ook vrij opvallend in pitten van abrikozen, perziken, amandelen en kersen, vruchten die behoren tot de familie Rosaceae. Om echter giftig en gevaarlijk te zijn voor het menselijk lichaam, moeten ze in zeer grote hoeveelheden worden geconsumeerd.

Ondanks het minimale risico is het toch aan te raden om de zaden uit de appel te verwijderen: de toxiciteit hangt af van de specifieke fruitsoort en van het individuele lichaamsgewicht, dus zeer variabele factoren.

Advertisement