10 kruiden die je thuis in water kunt kweken en een heel jaar kunt gebruiken - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
10 kruiden die je thuis in water kunt…
deze pups zijn zo klein dat ze in de palm van je hand passen, het is onmogelijk om niet van ze te houden Deze duitse jongen liet alles varen en ging naar kenia. Met zijn missie geeft hij het goede voorbeeld

10 kruiden die je thuis in water kunt kweken en een heel jaar kunt gebruiken

Door Skip Tromp de Haas
12.550
Advertisement

Sommige blaadjes van planten zijn goed voor je gezondheid, helpen je ontspannen en zijn onmisbaar bij de bereiding van een aantal recepten. Het zou hier alleen al goed voor zijn om deze bij de hand te hebben, vers en klaar voor gebruik op de manier zoals je dat wilt. Er bestaat een manier om deze planten in je eigen keuken te laten groeien, zonder dat je steeds het water hoeft te verversen...

Zo kun je planten laten groeien in water: Om te beginnen snijd je wat takjes af van een plant. Ga voor de tak met de jongste blaadjes die zacht zijn en mooie kleuren hebben. De takjes moeten ongeveer 15 cm lang zijn. Haal de blaadjes weg die aan de onderkant zitten van de tak, zodat daar nieuwe wortels uit kunnen groeien en te voorkomen dat de boel gaat schimmelen in het water.

Stop de takjes in een pot of glazen of misschien zelfs plastic fles. Bedek de fles of pot op zo'n manier met afdektape of een lapje stof dat er geen licht bij de wortels komt. De schaduw die je door dit te doen hebt gemaakt helpt algengroei tegengaan op de bodem van de fles en de wortels zelf, die overigens nooit moeten worden blootgesteld aan direct zonlicht.

Kies een pot of fles met een smalle hals, daardoor wordt het makkelijker om de tak recht te houden, maar pas ook op dat je iets gebruikt dat een te smalle opening heeft, daar deze mogelijk de wortels niet voldoende zouden laten 'ademen.'

Ververs aanvankelijk het water één keer per week, nadat het nieuwe wortels heeft gekregen (dat duurt zo'n twee tot zes weken) dan is het niet meer nodig om dat te doen.

Deze 10 kruiden kan je in water kweken

1) Rozemarijn: Als je kiest voor 'houtige' gewassen, dan duurt het langer voordat deze wortels schieten. Bij jongere loten (takjes) zal dit echter sneller gaan. Zet de pot op een zonnige plaats in huis.

2) Salie: Snij de takjes af als het lente is en zet ze in het water. Zet ze op een plek neer waar licht is en voldoende ventilatie aangezien salie nog wel eens schimmel wil aantrekken.

3) Munt: Een paar blaadjes laten je huis al naar munt ruiken en bezorgen je dat frisse gevoel op je huid. Dit is een van de makkelijkste planten om te kweken, een paar takjes in een kleine vaas is al genoeg.

4) Dragon: Om de plant in water te kunnen laten groeien moeten er in de lente, wanneer er weer nieuwe blaadjes aankomen, een aantal takjes worden afgehaald. Zet het op een warme plaats neer in de zon. De Franse dragon kan prima worden gebruikt in warme gerechten, de Russische variant is daarentegen ideaal voor salades.

5) Basilicum: Ook deze plant schiet makkelijk wortel in water. Knip de basilicum af vlak voordat ze gaan bloeien en zet het op een plek met veel licht.

6) Pepermunt: Ook pepermunt dat een kruising is tussen water- en aarmunt, zal snel wortels krijgen in water.

7) Tijm: Knip een paar takjes tijm af wanneer de lente tegen zijn einde loopt of de zomer op het punt van aanbreken staat, in ieder geval voordat de tijm in bloei gaat. Om de wortelgroei te stimuleren moet er zo nu en dan steeltjes worden afgeknipt.

8) Oregano: Doe een paar verse takjes en knip de toppen eraf als de plant gaandeweg groeit.

9) Melisse: Bij voorkeur moet melisse in de herfst of lente worden afgeknipt en de pot op een plaats worden gezet waar veel licht komt. Na 3-4 weken moeten de wortels gaan groeien. Ververs het water vaak, en als de temperaturen mild zijn, zet de pot dan buiten. Je kunt heerlijke thee maken van melissebladeren.

10) Stevia: Neem takjes van een jonger gedeelte. Zet de pot op een warme plek neer in de zon.  

Tags: TuinierenGreen
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt