zet je altijd selfies van je workouts in de sportschool online? Wetenschappelijk gezien is dit niet bepaald goed - Curioctopus.nl
x
zet je altijd selfies van je workouts…
Een architect tovert een cementfabriek om in een woon-werkplek met fantastisch interieur schoonheidsbehandelingen van vroeger... die martelgangen lijken

zet je altijd selfies van je workouts in de sportschool online? Wetenschappelijk gezien is dit niet bepaald goed

01 Maart 2017 • Door Skip
4.004
Advertisement

In een tijdsbestek van enkele jaren is de manie om te delen ook overgesprongen naar degenen die dachten er immuun voor te konden blijven. We zetten alles op sociale media. Hoe we ons voelen, met wie we 's morgens wakker worden en het commentaar op de kleding van de vrouw die naast ons zit in de bus en wat we eten in dat tentje dat we 's avonds bezoeken. Is het jullie ook opgevallen hoeveel mensen foto's die zijn genomen tijdens het trainen in de sportschool op hun profiel zetten?

En het is juist bij dit soort selfie waar de onderzoekers aan de universiteit van Brunel bij stil wilden staan om te achterhalen wat mensen drijft om zich bezweet en al op de foto te zetten, misschien in die pas gekochte nieuwe outfit.

Geef het maar toe, ook jij bent in de verleiding geweest om dit te doen: lees het artikel maar verder, het kan je misschien wel boeien wat de reden is voor dit vreemde verlangen...

Ondanks dat ook beroemdheden foto's van zichzelf maken in de sportschool en die beelden online zetten, is het geen goed teken...

foto: pixabay.com

Dat zeggen de resultaten van een universitair onderzoek waar er 555 Facebookprofielen zijn geanalyseerd om de 5 persoonlijkheidsdimensies (extraversie, meegaandheid, ruimdenkendheid, zorgvuldigheid, emotionele stabiliteit) en de beweegredenen uitwerken die de gebruiker ertoe brengen om bepaalde type woorden en afbeeldingen te gebruiken in hun post.

Aan het eind van het onderzoek is gebleken dat de mensen die foto's van zichzelf moeten maken in de sportschool typische 'narcistische individuen zijn.'

Volgens dit onderzoek zouden deze typische narcisten echt een behoefte hebben aan het online zetten van deze foto zodat ze motivatie eruit kunnen halen. Omdat het ze zelf niet lukt proberen ze dat maar te halen uit de reacties van hun 'vrienden' op Facebook.

Niet alleen sportschoolselfies maar ook foto's van je gerechten die horen bij het dieet dat je volgt zijn dingen die een narcist vaak post.

Advertisement

Dit soort posts krijgen vaak een redelijk aantal 'vind-ik-leuks' maar: de insteek die achter de like zit is niet altijd positief.

Dat zegt pychologieleraar Tara Marshall die ons hierop wil laten letten. Hoewel de commentaren en de reacties op de zelfportretten in de sportschool allemaal als positief worden gezien door de narcist die er zelfvertrouwen en vastberadenheid uithaalt, op de duimomhoog kan er ook een spoor van afkeer en meelij bij zitten en like-gevers dit liken uit beleefdheid terwijl ze het eigenlijk afkeuren.

Dus, als je jezelf niet herkent in deze omschrijving van de narcist maar je wel meer dan een persoon kent die dat wel is, wees dan niet bang om je afkeuring te uiten door op 'niet meer volgen' te klikken zodat je geen updates meer ontvangt die je irritant vindt. Als je echter iemand bent die in de ene hand een dumbbell heeft en in de ander je smartphone...' alsjeblieft hou de verslaglegging van je trainingsessies dan voor jezelf, en als je zelf niet de juiste motivatie hebt om de zweten in de sportschool, dan moet je maar moeite doen om die te krijgen!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt