Ritje op een olifant? Er gaat een verschrikkelijke wereld achter schuil - Curioctopus.nl
x
Ritje op een olifant? Er gaat een verschrikkelijke…
Prins William gebruikt de techniek van actief luisteren met zijn zoon: hij knielt neer om met hem te praten Deze vrouw kan haar leven leiden dankzij geleidehond Byron: moet je eens kijken wat hij allemaal kan

Ritje op een olifant? Er gaat een verschrikkelijke wereld achter schuil

23 September 2017 • Door Skip
3.470
Advertisement

Ze ploegden de akkers, vervoerden handelswaar, trokken ten strijde met stekels en scherpe punten. We hebben het over olifanten, de kracht van Thailand, een geweldige oerkracht.
Met de komst van de moderne technologie leek het erop alsof ze niet meer nodig waren, maar toen kwam de toeristische sector met de brutale geldgraaiende klauwen hen vastzetten in een greep waar ze zelf niet uit kunnen komen. 
Lees hier wat er achter de ritjes op olifanten schuilgaat.

Foto's van voorbladen: Wikipedia


Begin de 20ste eeuw waren er zo'n 130,000 olifanten, het merendeel daarvan (meer dan honderdduizend) werden gevangen gehouden.

foto: pexels.com

Door stroperij, vervuiling en de woudkap is de populatie van olifanten drastisch teruggelopen in aantallen. Rond het jaar 2000 zijn er amper 6,000 exemplaren geteld, 4,000 van hen leven in gevangenschap.

Advertisement

Een olifant in gevangenschap kan alle opdrachten uitvoeren die mensen hem opleggen, zo'n olifant is gedomesticeerd. Maar denk maar niet aan de Kleine Prins en de romantische manier waarop de vos en de olifant worden afgericht.

foto: wfft

In Thailand worden olifanten gedomesticeerd door middel van geweld en angst ze worden 'opgevoed' met phajaan (letterlijk het breken van de geest) een wrede manier opvoeden. Olifantenjongen worden weggehaald bij hun moeders, vastgebonden en meegesleept en gehouden binnen omheiningen van hout en geslagen met de ankus een stok met spijkers totdat zij opgeven en ophouden met vechten voor hun vrijheid, totdat zij opgeven. Phajaan is afgelopen wanneer de wil van dit zoogdier gebroken is. En zo worden ze dus tot slaaf gemaakt van mensen.

Dus als we een olifant zien spelen met een bal of passagiers op de rug heeft, denk dan niet dat hij dit dan doet uit vriendelijkheid of waardering.

foto: YouTube

Hij doet dit omdat hij is afgericht volgens het phajaan-ritueel en onderworpen is aan het ondenkbare geweld van de ankus. Maar een toerist die op de hoogte is kan kiezen om niet mee te doen aan deze barbarij.

Als je dan toch graag olifanten wil zien gedurende je reis in Thailand, dan is het niet nodig om een ritje met ze te maken, ga gewoon naar een plek als het Elephant Nature Park een rehabilitatiecentrum voor gewonde en in de steek gelaten olifanten waar vrijwilligers zorgen voor deze elegante en grootse natuurkracht. Daar kan je ze echt leren kennen en hen respecteren. 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt