Deze korte film laat zien wat ECHT belangrijk is in het leven

door Skip

17 Maart 2017

Deze korte film laat zien wat ECHT belangrijk is in het leven
Advertisement

Alike is een animatiefilm gemaakt door Daniel Martìnez Lara en Rafa Cano Méndez en heeft 64 prijzen gewonnen, waaronder de Goya filmprijs als beste korte film van 2016.

Vrolijk en met een tikkeltje fantasie vertellen de makers het verhaal van een grijze wereld en de mensen die erin wonen. Zij zijn allemaal hetzelfde, op een vader en zoon na die door middel van wederzijdse liefde hun kleur kunnen behouden (dus levend blijven). Het hele verhaal vindt plaats in een tijdspanne van een week waarin de jongen gefascineerd is door een violist die speelt in een park (de enige plek die gekleurd is in de stad). Maar zijn vader wil dat zijn zoon op tijd bij school aankomt en dat hij leert schrijven. En zo, met behulp van zijn leraar verdwijnen de kleuren uit zijn fantasie en slaat de situatie op negatieve wijze om: ook zij worden grijs. Gelukkig ziet zijn vader de fout in die hij zelf gemaakt heeft en vindt een manier om het leven van zijn zoon weer opnieuw kleur te geven.

Het kleurenverlies van de personages en het verlies van je eigen individualiteit, die zich uit door het anders zijn, een anders zijn dat alle andere inwoners van de stad zijn kwijtgeraakt. Alike betekent gelijksoortig, hetzelfde, een nivellering waardoor iedere stedeling zijn fantasie wordt afgenomen. Hun lot ligt al vast er is geen hoop op verandering omdat zonder fantasie er geen verandering kan worden verbeeld. De animatiefilm laat zien hoe belangrijk kunst en muziek is en dat intelligentie in verschillende vormen en kleuren zich kan uiten. Al met al, een wondermiddel voor wanneer je een rotdag achter de rug hebt, maar sowieso wordt 't warm aanbevolen om 'm te kijken!

Advertisement
Advertisement