Dankzij kunstmatige intelligentie heeft deze jongen een beroemde film van de gebroeders Lumière in Ultra HD gerestaureerd

Janine image
door Janine

28 Februari 2020

Dankzij kunstmatige intelligentie heeft deze jongen een beroemde film van de gebroeders Lumière in Ultra HD gerestaureerd
Advertisement

De technologie van vandaag heeft een zodanig ontwikkelingsniveau bereikt dat het mogelijk is om te genieten van audiovisueel materiaal met kwaliteit, zuiverheid en definitie en details dat we tot enkele jaren geleden nooit hadden gedacht.

Het zou geen slecht idee zijn om een oude film te kunnen zien die we vooral in hoge resolutie zouden willen zien, met beelden die zo scherp zijn dat ze ons letterlijk de scène van binnenuit laten ervaren. Als het onmogelijk lijkt, heb je het mis, omdat een man genaamd Denis Shiryaev besloot dat hij geen oude film “ultra-gedefinieerd” moest maken, maar een van de oudste in de geschiedenis, uit 1896.

via Denis Shiryaev

Advertisement
Lucas/YouTube

Lucas/YouTube

We hebben het over “Aankomst van een trein op het station van La Ciotat", de beroemde korte film van de gebroeders Lumière, een van de eerste films die in het openbaar werden vertoond. De legende zegt zelfs dat, omdat het tafereel zo realistisch was (een trein met een stoomlocomotief die op het perron van een station stopt), sommige toeschouwers in de hal wegrenden, bang van het enorme voertuig dat naderde.

Advertisement
Denis Shiryaev/YouTube

Denis Shiryaev/YouTube

Welnu: als dit alles destijds een sensatie veroorzaakte, vooral vanwege het realisme van de opname, stel je dan voor dat je die scène vandaag, meer dan 120 jaar later, opnieuw beleeft... in zeer hoge definitie. Precies, omdat Shirayev op zijn YouTube-kanaal heeft geüpload wat veel meer is dan een eenvoudige "herinterpretatie" van de korte film: het is zijn hyperrealistische make-over.

De originele film van de gebroeders Lumière, uit 1896

Dankzij de techniek van upscaling (verbetering van het oorspronkelijke beeld in zeer hoge resoluties), heeft Denis de film van de gebroeders Lumière tot een product gemaakt dat de modernste visuele technieken waard is. De trein die aankomt op het station en de passagiers op het perron zijn in feite zichtbaar in 4k met 60 frames per seconde. Allemaal dankzij de kunstmatige intelligentie waardoor de man via verschillende programma's een soort "wonder" op video mogelijk heeft gemaakt.

Dat van Shiryaev is in feite een verrassend resultaat, dat een nieuwe wereld opent, nog weinig onderzocht, van mogelijkheden om oude films te restaureren.

De 4k 60 fps video van Denis Shiryaev

Kijk maar naar de "nieuwe" video om het je te realiseren: de beelden zijn echt indrukwekkend en maakt de aanwezige mannen, vrouwen en objecten op de scène met een definitie en realisme die je nooit zou verwachten van een scène die eind 1800 werd gemaakt. Alsof de zeer hoge resolutie nog niet genoeg was, heeft Denis aan de video ook het geluid van de trein die het station binnenkomt toegevoegd om alles heel levendig en waar te maken.

Het valt niet te ontkennen: technologische vooruitgang maakt ons soms echt sprakeloos, met nuttige en tegelijkertijd verrassende resultaten!

Advertisement