Hij leent de smartwatch van een vriend en ontdekt dat hij een harttransplantatie nodig heeft

Janine image
door Janine

01 Maart 2022

Hij leent de smartwatch van een vriend en ontdekt dat hij een harttransplantatie nodig heeft
Advertisement

Naast de vele toepassingen voor vrije tijd kan moderne technologie - laten we eerlijk zijn - soms echt nuttig blijken te zijn. We realiseren ons dat elke keer dat een hypermodern apparaat ons helpt om handelingen uit te voeren die tot een paar jaar geleden gewoon ondenkbaar waren, of om belangrijke informatie te ontdekken.

En de 30-jarige man die de hoofdpersoon is van het verhaal dat we je gaan vertellen, heeft dat ook opgemerkt. Nadat hij de Fitbit van een vriend had geleend, mat hij zijn hartslag met behulp van het slimme horloge en ontdekte toen dat er iets mis was met zijn gezondheid. Tot het punt dat hij nu wacht op een harttransplantatie. Dit is wat er is gebeurd.

via Daily Mail

Advertisement
Timo Newton-Syms/Flickr - Not the actual photo

Timo Newton-Syms/Flickr - Not the actual photo

Ryan Grabb, een 30-jarige uit Wales, voelde zich al een tijdje niet zo lekker en kon niet van zijn kortademigheid en griepachtige symptomen afkomen. Hij vertelde het zelf en beschreef hoe een eenvoudig fitnesshorloge van Fitbit hem letterlijk zijn ogen deed openen.

Nadat hij een vriend van hem had gevraagd om de smartwatch uit te proberen, besloot Ryan zijn hartslag te meten en meerdere keren gedurende meerdere uren te controleren. Op dat moment ontdekte hij dat de gegevens die de fitness tracker registreerde niet bepaald geruststellend waren: zijn hartslagen waren altijd meer dan 100 per minuut, een duidelijk teken dat er iets niet goed werkte. In feite zou bij een volwassene de normale frequentie in rust tussen 60 en 90 slagen moeten zijn, met enkele uitzonderingen voor de meest fitte mensen.

Advertisement
Pxhere - Not the actual photo

Pxhere - Not the actual photo

Dus besloot Gabb zich te laten onderzoeken door een specialist, die hem meteen doorverwees naar het ziekenhuis voor de nodige controles. Hij ontdekte dat hij verwijde cardiomyopathie had, een hartziekte die het vermogen van het hart om bloed effectief naar de rest van het lichaam te pompen, belemmert. Na een spoedoperatie waarbij de jongeman een mechanisch ondersteuningssysteem kreeg, staat hij nu op de wachtlijst voor de transplantatie. Als hij de frequentie niet had gemeten met het horloge van zijn vriend, had hij - naar eigen zeggen - het probleem misschien onderschat en misschien te laat gehandeld.

"Ik voelde me niet goed - zei Ryan - maar ik had nooit verwacht dat ik zo'n ernstige pathologie zou hebben. Toen ik het ontdekte, schrok ik enorm”. Een geluk bij een ongeluk dus, en gezien de situatie wensen we deze man het allerbeste toe!

Advertisement