Hij gooit een harde schijf met 7.500 bitcoins weg: nu biedt hij 56 miljoen aan de gemeente om het van de vuilstort te halen

Janine image
door Janine

20 Januari 2021

Hij gooit een harde schijf met 7.500 bitcoins weg: nu biedt hij 56 miljoen aan de gemeente om het van de vuilstort te halen
Advertisement

Bitcoin, of virtuele valuta, is een concept waar we tegenwoordig veel meer over horen dan in het verleden. Sinds 2009, het jaar waarin het werd gepresenteerd, is zijn geschiedenis nogal turbulent geweest, en zijn waarde heeft ups en downs gekend totdat ze vanaf 2017 steeds meer waard werden.

Het behoeft geen betoog dat degenen die een bitcoin "portefeuille" hadden, een fortuin in handen hadden. De man over wie we je gaan vertellen was een van deze gelukkige bezitters. Ja, we schreven "was" omdat hij, helaas voor hem, dat niet meer is. Zijn kostbare bitcoins, samen met een oude harde schijf, belandden op stortplaatsen en nu zou hij werkelijk alles doen om het terug te krijgen.

via The Guardian

Advertisement
BBC News/Youtube

BBC News/Youtube

Het was 2013 toen de computerwetenschapper James Howells uit Wales besloot 7.500 bitcoins te kopen. Een mooie portefeuille, die hem destijds weinig kostte, gezien de beduidend lagere waarde van de virtuele valuta dan nu. Bitcoins waren in feite niet alleen weinig bekend en populair, maar moesten nog een prijsstijging maken.

Daarom kocht James ze. Jaren gingen voorbij en na verloop van tijd gooide Howells de harde schijf weg waarop hij zijn bitcoins had bewaard, terwijl hij gerust was omdat hij geloofde dat hij een backup had gemaakt. Helaas had hij dat echter niet gedaan en nadat hij zich de onvergeeflijke fout had gerealiseerd, begon hij er alles aan te doen om dit te verhelpen. Zijn bitcoins zouden volgens de prijzen van januari 2021 een waarde hebben van meer dan 226 miljoen euro!

Advertisement
Onov3056/Wikimedia

Onov3056/Wikimedia

Zijn verhaal werd al snel bekend bij de media en veroorzaakte nogal wat opschudding in het Verenigd Koninkrijk. Zoals hij vertelde, haastte James zich onmiddellijk naar de stortplaats waar hij gelooft dat zijn harde schijf terecht was gekomen, maar vond niets. Zonder het op te geven deed hij een gedenkwaardig aanbod aan de autoriteiten in Newport, zijn geboorteplaats.

Waar hebben we het over? Over een schenking gelijk aan 25% van de waarde van zijn bitcoins dat, in geval van ontdekking, ongeveer 56,5 miljoen euro zou betekenen om gelijkelijk over alle burgers te worden verdeeld. In ruil daarvoor riep Howells de hulp in van de gemeente om zijn harde schijf te vinden, terwijl hij in de stortplaats aan het graven en doorzoeken was, ervan uitgaande dat deze nog intact kon zijn.

BBC News/Youtube

BBC News/Youtube

Helaas voor hem weigerden de autoriteiten categorisch, met het argument dat de operatie een te grote ecologische en economische impact zou hebben, ook gezien het feit dat er geen garantie is dat de bitcoins nog bruikbaar zullen zijn zoals in 2013. Hoewel de man ervoor heeft gezorgd dat, in geval van ontdekking, zou hij weten tot wie hij zich moet wenden om de gegevens terug te krijgen, lijkt het erop dat hij alleen werd gelaten met zijn ellende, in een digitale tegenslag dat al andere precedenten in de wereld heeft.

Net als Howells zijn er namelijk verschillende mensen die hun virtuele bitcoin wallets zijn kwijtgeraakt, net nu ze een extreem hoge waarde zouden hebben gehad. Eén ding is zeker: in de steeds meer gedigitaliseerde wereld waarin we leven, is het altijd goed om je gegevens zorgvuldig te bewaren!

Advertisement