’s Werelds eerste 3D-geprinte stalen brug geopend in Amsterdam

Janine image
door Janine

07 November 2021

’s Werelds eerste 3D-geprinte stalen brug geopend in Amsterdam
Advertisement

Het potentieel dat driedimensionaal printen vandaag de dag biedt, is werkelijk enorm. Van medische techniek tot architectuur, via fabricage, mechanica en automobilisme, met een 3D-printer kan wat kan worden bedacht, ook worden gecreëerd, op een specifieke en precieze manier voor elke behoefte.

Hier willen we je vertellen over een fascinerend en innovatief project dat dankzij dit soort technologie tot leven is gekomen en waarvoor een architecten-start-up aan het werk is gegaan die Amsterdam een ​​heel bijzondere structuur heeft gegeven. Waar hebben we het over? Over de eerste brug ter wereld in roestvrij staal gedrukt in drie dimensies, geïnstalleerd op een van de vele en fascinerende grachten die de Nederlandse hoofdstad kenmerken.

via Deezen

Advertisement
MX3D

MX3D

Zou je ooit denken dat een opvallende en bochtige stalen brug als deze in 3D kan worden geprint en geassembleerd door super-geavanceerde robotarmen die roestvrijstalen staven aan elkaar kunnen lassen? Als je nee hebt geantwoord, kijkend naar (en overstekend) MX3D - dit is de naam van de futuristische structuur - moet je misschien van gedachten veranderen.

Het was niet gemakkelijk voor architect Joris Laarman en voor alle technici en experts van de start-up MX3D robotica om deze prestatie te voltooien. De merkwaardige brug, voor het eerst ontworpen in 2015, vergde vele jaren van ontwerp, evenals zes maanden om te bouwen en bijna 5 ton staal om tot leven te komen. Uiteindelijk, na vele dagen hard werken, kon Amsterdam deze recordbrekende structuur huisvesten.

Advertisement

Zo kunnen voetgangers in het hart van de beroemde rosse buurt, en meer bepaald op de Oudezijds Achterburgwal, de gracht oversteken door over de 12 meter lange stalen constructie te lopen.

Zoals gezegd is het de eerste ter wereld die met deze geavanceerde techniek is gemaakt en als je ernaar kijkt, kan het alleen maar de aandacht trekken van bezoekers en voorbijgangers, met zijn ronde en resoluut gemodelleerde vormen.

"3D-printen en robotica maken het eindelijk mogelijk om geoptimaliseerde en zeer grote projecten te realiseren, zelfs in metaal", zegt MX3D-medeoprichter Gijs van der Velden.

"Deze techniek kan leiden tot duurzamere structuren - vervolgde het team - de industrie staat voor een enorme uitdaging om in 2050 CO2-neutraal te worden". Minder materialen en meer respect voor het milieu dus én meer lichtheid: deze brug is een waar laboratorium voor de architectuur van de toekomst.

En de MX3D-brug is volgens de ontwerpers ook 100% veilig. Dankzij een reeks zeer geavanceerde sensoren waarmee het is uitgerust, is het in feite mogelijk geweest om een ​​soort digitale "tweeling" te bouwen, die in staat zal zijn om fundamentele gegevens te verstrekken over de staat van de structuur, evenals over de belasting en niveaus van corrosie waaraan het wordt blootgesteld.

Kortom: een werkelijk futuristisch en origineel stedenbouwkundig object, dat de grachten van Amsterdam verfraait. Wat vind je van deze structuur?

Advertisement