90% van het koraalrif stierf aan oververhitting van oceaanwater

door Skip

23 Maart 2017

90% van het koraalrif stierf aan oververhitting van oceaanwater
Advertisement

Hoe vaak heb je wel niet de alarmerende berichten zijdelings gelezen van milieuactivisten over het welzijn van het Great Barrier Reef. Reken je maar tot de gelukkigen als je een van die mensen bent die het heeft gezien (in het echt) in zijn volle glorie, de felle rode kleuren die wel een heel bijzonder verloop van rood hebben. Al sinds enige jaren is dat rood slechts een vage herinnering. Het koraal is tegenwoordig helemaal wit of met andere woorden dood. We moeten ons als mensen wel een beetje schuldig voelen dat we er niet iets aan hebben kunnen doen om de algehele ondergang van de koraalriffen waarvan het al sinds enkele dreigt te verdwijnen, te voorkomen.

Misschien is dit natuurlijk schoon wel een van de eerste waarvan we definitief afscheid moeten gaan nemen. Moet het niet als voorbeeld dienen voor beleidsmakers om voorzichtiger met het milieu om te gaaan?

via businessmirror.com.ph

Advertisement

Voor het eerst heeft wit, de huidige kleur van de koraalriffen, de betekenis van rouwkleur gekregen.

Voor het eerst heeft wit, de huidige kleur van de koraalriffen, de betekenis van rouwkleur gekregen.

Nathan Hughes Hamilton | Flickr

Buiten het zeer ernstige verlies van een toeristische trekpleister, moet er even worden stilgestaan bij de belangrijke rol in het milieu die deze koraalriffen hebben, of beter gezegd wat daar nog van over is. Zoals zijn naam Great Barrier Reef doet vermoeden, heeft deze barrière tot belangrijkste functie om de sterke golven te breken die uit de oceaan komen. De koraalriffen zijn ook een voedselbron voor talloze waterdieren die hier een plaats vinden om zich te voeden en voort te planten.

Experts die lange tijd de kwaliteit van de koraalriffen in de gaten hielden, zeggen geschokt te zijn voor de duizelingwekkende snelle achteruitgang van het milieu dat  in grote mate heeft plaatsgevonden in 2016.

Advertisement

We weten heel goed wat de oorzaak is van de afstervende barrière en ondanks alles willen we niet zien hoe belangrijk het is om de opwarming van de oceanen serieus te nemen.

We weten heel goed wat de oorzaak is van de afstervende barrière en ondanks alles willen we niet zien hoe belangrijk het is om de opwarming van de oceanen serieus te nemen.

en.wikipedia.org

Het is echt zo, een paar graadjes hogere temperatuur waren 'voldoende' om zo'n dramatische gebeurtenis in gang te zetten en dat het water warmer werd. Op welke andere gevolgen kunnen we nog verwachten?

Tot op heden is 90% van het Barrier Reef doodverklaard. Het overgebleven gedeelte valt alleen maar te redden wanneer er snel maatregelen worden genomen waarvan we, met een tikkeltje pessimisme zo denken we, twijfelen of dat tijdig gebeurt wanneer dat nog zin heeft.

Experts zeggen dat er een mogelijkheid is dat de riffen zich zullen herpakken van hun massale witte toestand , maar daar is vijf jaar aan optimale temperatuur voor nodig. De mogelijkheid lijkt echter erg onwaarschijnlijk als je kijkt naar de gebeurtenissen die de afgelopen decennia hebben plaatsgevonden: warmtegolf na warmtegolf hebben de betrokken koraalriffen geen moment pauze gegund.

Wat nog pijnlijker is, is de betekenis die die veel nieuwsbronnen aan het nieuws hebben gegeven: de grootste schade die in de artikelen schijnt voor te komen is dat er vooral economische schade wordt geleden. Er werd uitgerekend hoeveel miljarden Australië misloopt door de afname van het aantal toeristen. Er wordt gesuggereerd dat ze de status van de Werelderfgoedlijst gaan verliezen die de riffen in 1981 hebben gekregen.

Wat is dit allemaal waard wanneer je een stuk natuurschoon gaat verliezen dat van fundamenteel belang is voor een evenwichtig ecosysteem in de zee door toedoen van de mens die blind en onverantwoord is? 

Advertisement