Over enkele maanden vindt de eerste hoofdtransplantatie plaats: hier zijn alle details van een operatie die als sciencefiction klinkt - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Over enkele maanden vindt de eerste…
Volgens een onderzoek veroorzaakt paracetamol onherstelbare schade aan de lever, ook bij lage doseringen Deze 10 foto's laten zien dat mannen beslist roekeloze wezens zijn

Over enkele maanden vindt de eerste hoofdtransplantatie plaats: hier zijn alle details van een operatie die als sciencefiction klinkt

25.156
Advertisement

De worsteling tussen wetenschap en ethiek is al eeuwenoud maar nu als nog nooit tevoren heeft dit zo'n kritiek punt bereikt. De transplantatie van een hoofd, m.a.w. het "overbrengen" van een hoofd van het ene naar het andere lichaam lijkt wel sciencefiction maar is daarentegen een keiharde waarheid. De datum van de operatie staat al vast: december 2017 staat op het schema. Het duurt dus nog maar echt kort voordat een van de meest revolutionaire operaties ooit zal worden uitgevoerd. Het zal een illustere Italiaanse neurochirurg zijn die hem zal uitvoeren en zijn naam is Sergio Canavero die denkt dat deze operatie de sleutel zal zijn tot het bereiken van de onsterfelijkheid van mensen.

Coverfoto: Desire for Life | Wikimedia 

In december 2017 zal Dr. Sergio Canavero het hoofd van een patiënt transplanteren op het lichaam van een man die hersendood is.

foto: zeusnews.it

Er is veel gesproken over de operatie, zij het dan wel met een licht wantrouwen wat betreft de daadwerkelijke uitvoering. Echt tegen alle verwachtingen in blijft de neurochirurg herhalen hoe haalbaar de operatie wel niet is. Hij heeft de kunst van het transplanteren meer dan 30 jaar bestudeerd, uitgevoerd en uitgediept en nu zegt hij de meest ambitieuze operatie tot een goed einde te kunnen brengen.

Valery Spiridonov is degene die de operatie zal ondergaan

De dertigjarige Rus lijdt aan een neurodegeneratieve spierziekte die Werdning-Hoffman ziekte wordt genoemd. De man heeft meer dan eens aangegeven dat hij koste wat kost van lichaam wil veranderen. Het programma van Dr. Canavero is voor hem hoop op redding ondanks het feit dat er een concrete kans is op mislukking van de ingreep.

De operatie is zeer delicaat. Volgens Canavero zijn alle technieken die worden toegepast bij deze operatie reeds wijd bekend en gebruikt, er is dus geen reden om te geloven dat het niet gaat lukken. In de fase die vooraf gaat aan de operatie zal het hoofd van Spiridonov en het donorlichaam tot ongeveer -15 graden worden gekoeld, waarbij alle levensfuncties tot een minimum worden beperkt.

Canavero zal een middel gebruiken dat bekendstaat als glycol polyethylenicum om de doorgesneden ruggenwervels weer met elkaar te versmelten. Volgens hem zal dit het verschil maken in vergelijking met voorgaande mislukte transplantaties.

De ingreep zal zo'n 11 miljoen dollar kosten, 36 uur duren en zullen er zo'n 150 mensen bij betrokken zijn.

Advertisement

Het aantal wetenschappelijke hordes die genomen moeten worden zijn niet te tellen, net als dat er vragen zijn op ethisch gebied.

Na de operatie zal het lichaam en het getransplanteerde hoofd ongeveer een maand lang in coma worden gehouden om elke kans op afstoting uit te sluiten. Na het ontwaken zal er een lang revalidatietraject worden gestart. Sergio Canavero is het ermee eens dat het grootste probleem zich zal voordoen op psychologisch gebied: hoezeer Spiridonov ook overtuigd is van de operatie is het niet bekend hoe hij zal reageren als hij weer wakker wordt en is het ook niet bekend in wat voor een toestand hij zal verkeren. Het is onder andere mogelijk dat hij het idee zal hebben dat hij in een ander lichaam leeft maar ook kan denken dat hij verlamd is. Canabero heeft laten weten dat ze hoogstwaarschijnlijk van virtual reality gebruik zullen gaan maken om Spiridonov gaandeweg aan het idee te laten wennen dat hij zich zal kunnen bewegen.

Het hele gebeuren klinkt als totale sciencefiction in de oren, maar de datum is geprikt en is al snel. Er is veel om bij stil te staan en na te denken, even voorbij aan het feit of de operatie lukt. Willen we in een wereld leven waar het hoofd van een mens kan worden getransplanteerd op het lichaam van iemand anders en zo theoretisch gezien onsterfelijk kunnen zijn? Het zal blijken wat wenselijker is: een man die mogelijk kan sterven in een gezond lichaam of een levende man in een gehandicapt lichaam.

Denk je eens in wat er allemaal bij kan komen mocht de operatie slagen, maar doe het snel want de operatie staat al snel te gebeuren. 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt