Deze robot rondt een 2 uur durende hersenoperatie af in slechts tweeënhalve minuut - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Deze robot rondt een 2 uur durende hersenoperatie…
Met een kale kop maak je indruk: onderzoek naar de evolutie van de mens verklaart waarom Maakt het koffie apparaat je ziek? Als je je niet goed voelt kan het daar aan liggen

Deze robot rondt een 2 uur durende hersenoperatie af in slechts tweeënhalve minuut

2.714
Advertisement

In de komende jaren zullen er steeds vaker robotchirurgen te vinden zijn, machines die zijn gemaakt om hele precieze bewegingen te maken waarmee ze met organen van de mens kunnen omgaan. De behoefte aan kunstmatige intelligentie naast die van de mens ontstaat vooral vanwege operaties die een hoog risico inhouden zoals de gebieden van de hersenen. Neurochirurgie is verreweg de meest moeilijke operatievorm waarbij er voorzichtig te werk moet worden gegaan door meerdere specialisten die op een enkele operatie zijn gezet. Afgelopen jaren zijn er gigantische stappen gezet, de meerderheid van de kwetsuren zijn vandaag te opereren, maar de komst van een robot kan een ware revolutie betekenen.

Het invoeren van robots is vooral van belang bij delicate ingrepen zoals hersenoperaties

foto: aetc.af.mil

Een team van onderzoekers van de Universiteit in Utah hebben een robot geperfectioneerd die nu in staat is om een hersenoperatie met een factor van 50 te verkorten. Het gaat dan met name om een operatie waar een gat wordt gemaakt in de schedel wordt gemaakt en twee uur duurt, maar is verkort naar tweeënhalve minuut, met een extreme precisie die voorbij gaat aan wat mensen kunnen.

De verkorting van de tijd werkt in enkele dingen door: ten eerste staat de binnenkant van de schedel minder lang bloot en daar vermindert de kans op infecties, op de tweede plaats blijft de patiënt veel minder onder narcose dat in sommige gevallen de oorzaak is van serieuze complicaties na de operatie.

Tegenwoordig worden robothulpjes al ingezet, maar het is de wens van de onderzoekers dat ze ook gaan worden gebruikt in operaties die betrekking hebben op de hersenen. Na jaren van onderzoek en tests staat het apparaat op het punt om in de handel beschikbaar te komen en dat het deel kan gaan uitmaken van het medisch equipe.

Voordat er met behulp van een robotchirurg kan worden geopereerd is het nodig om de gegevens van CT-scans in te voeren in de computer zodat de positie van bloedvaten en gezichtszenuwen kan worden bepaald. De data wordt ook gebruikt om te bepalen hoe het gat moet worden geboord. De veiligheid van de hele procedure kan niet beter, want als er tijdens de operatie een gevoelig punt in de buurt van de boor wordt opgemerkt dan stopt de robot meteen automatisch.

Voor de patiënt is er tenslotte nog een voordeel dat niet mag worden onderschat: de zeer verkorte tijden zouden een aanzienlijke verlaging van het algehele kostenplaatje in kunnen houden.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt