Rome, 's werelds eerste gastroscopie zonder slang is uitgevoerd: een "pil" is voldoende

Janine image
door Janine

01 Juni 2023

Rome, 's werelds eerste gastroscopie zonder slang is uitgevoerd: een "pil" is voldoende
Advertisement

Een gastroscopie is een diagnostische test waarbij een slang door de slokdarm in de maag wordt gebracht om eventuele medische problemen zoals een middenrifbreuk op te sporen. Iedereen die deze procedure heeft ondergaan, kent het ongemak dat het veroorzaakt, zo erg zelfs dat in veel gevallen de patiënt een kalmerend middel wordt toegediend, en de keel verdoofd wordt met een spray om de toegang te vergemakkelijken. In een Italiaans ziekenhuis werd deze techniek echter voor het eerst losgelaten ten gunste van een veel comfortabeler en minder ingrijpend systeem. Laten we eens kijken wat precies.

via Breaking Latest News

Advertisement
AnX Robotica

AnX Robotica

De bekende en gerenommeerde Policlinico Gemelli, in Italië, organiseerde de eerste gastroscopie ter wereld zonder het gebruik van de traditionele sonde, vervangen door een videopil die moet worden ingeslikt. NaviCam Stomach System, zo heet het apparaat, is een technologie die is bedacht en ontwikkeld in China, waar het voor het eerst werd gebruikt, om vervolgens in Italië te worden getest.

De pil heeft een diameter van 11,8 mm en een lengte van 2,7 mm. Het uiterlijk lijkt erg op dat van een tablet op basis van paracetamol, ook al is de aard heel anders: het is een draadloze videocapsule, die wordt ingeslikt met behulp van een glas water. Eenmaal in de maag kan hij zelfstandig bewegen en de wanden onderzoeken met zijn microprecisie-camera. De beelden die vanaf het apparaat worden gestuurd, worden geobserveerd en onderzocht. De capsule, die zijn taak heeft volbracht, wordt op natuurlijke wijze uit het lichaam verdreven.

Advertisement
 AnX Robotica/Youtube

AnX Robotica/Youtube

Cristiano Spada, directeur van UOC Endoscopia Digestiva Chirurgica del Gemelli en professor gastroenteroloog, zei: "Het is een zeer geavanceerde technologie, die de mogelijkheid combineert om het pad van de videocapsule te controleren met een magnetisch systeem, terwijl de innovatieve en 'intelligente' software afwijkingen analyseert en herkent door middel van kunstmatige intelligentie-algoritmen (meer dan een miljoen beelden van 800 patiënten werden gebruikt om het systeem te 'trainen').

De robotcapsule wordt al enige tijd gebruikt voor onderzoek van de dunne darm, maar voor de maag was het nog niet mogelijk vanwege de anatomie die bewegingscontrole van buitenaf vereist. Hoewel het NaviCam Stomach System onafhankelijk beweegt, kan het in feite worden bestuurd door een joystick die het helpt zich te oriënteren. Een echt revolutionaire techniek dus, waarmee je eindelijk van het vervelende traditionele onderzoek af ​​kunt komen.

Advertisement