Toshiba heeft een technologie ontwikkeld om 13 soorten kanker te diagnosticeren met één druppel bloed

Janine image
door Janine

03 December 2019

Toshiba heeft een technologie ontwikkeld om 13 soorten kanker te diagnosticeren met één druppel bloed
Advertisement

Als het gaat om kankerbestrijding, is elke poging om te proberen te controleren, te voorkomen en te genezen van fundamenteel belang en verdient steun. De bijdrage die wetenschap en technologie in deze zin kunnen leveren, is erg belangrijk, en het is te danken aan ontdekkingen en uitvindingen die tot enige tijd geleden ondenkbaar waren dat mensen weer hoop krijgen.

De Japanse technologiegigant Toshiba heeft op het gebied van kankeronderzoek een snelle en innovatieve methode ontwikkeld om 13 verschillende soorten van deze ziekte te detecteren.

via Kyodo News

Advertisement
Qurren/Wikimedia Commons

Qurren/Wikimedia Commons

Er op tijd bij zijn is essentieel bij kankerpatiënten, in de eerste plaats bij de diagnose. Onmiddellijk ingrijpen betekent de ziekte in de beginfase te kunnen genezen, zonder dat de ziekte vordert met ernstiger gevolgen. De Japanse technici van Toshiba weten dit, die samen met het National Cancer Center Research Institute en de Tokyo Medical University de uitvinding in kwestie hebben gepresenteerd.

Met een nauwkeurigheid van 99% en een enkele druppel bloed, kan de in Japan ontwikkelde diagnostische methode begrijpen of er kanker bij de patiënt aanwezig is. En het gaat niet om maar één soort kanker: het apparaat kan tot 13 verschillende soorten detecteren. Om dit te doen, onderzoekt en vergelijkt het de soorten en concentraties van microRNA-moleculen die in de bloedbaan worden afgescheiden door kankercellen.

Advertisement
Kyodo News

Kyodo News

Maag, slokdarm, long, lever, pancreas, darm, prostaat, blaas en meer: kanker aan deze organen kan via een diagnose met deze test worden gesteld. Hoewel het niet het eerste systeem in zijn soort is dat door een bedrijf is ontwikkeld, is Toshiba bijzonder effectief omdat het de kosten en de duur van de operatie vermindert. We hebben het over 160 euro, voor een uitslag binnen twee uur.

Het spreekt voor zich dat een dergelijke technologie van fundamenteel belang zou kunnen zijn voor artsen over de hele wereld, evenals voor patiënten die in alle delen van de wereld kanker niet kunnen genezen omdat ze in een vergevorderd stadium worden gediagnosticeerd. Helaas duurt het nog enkele jaren voordat deze methode kan worden verspreid en op de markt kan worden gebracht. Het enige dat overblijft is te hopen dat het niet te lang duurt voordat dit apparaat kan helpen om de levens van veel mensen te redden.

Advertisement