100 gebouwen in Italië worden gratis beschikbaar gesteld aan jonge ondernemers - Curioctopus.nl
x
100 gebouwen in Italië worden gratis…
Lees hier hoe biobeton dat zichzelf kan herstellen wordt gemaakt en dat de bouwsector op zijn kop zal zetten Het immuunsysteem kan worden

100 gebouwen in Italië worden gratis beschikbaar gesteld aan jonge ondernemers

23 Mei 2017 • Door Skip
2.799
Advertisement

Het in Italië gestarte project Cammini e Percorsi (vert. wandelingen en routes) is geen nieuwe sciencefiction film maar betreft de herbestemming en het opnieuw in gebruik nemen van openbare gebouwen. Dit project is in gang gezet door Agenzia del Demanio, een instantie van de Italiaanse overheid die het onroerend goed van de staat beheert. Na het succes van het project Valore Paese Fari wordt er bij dit initiatief onroerend goed dat langs wandel- en fietspaden staat, zoals kloosters en oude kastelen die niet meer worden gebruikt, veranderd in plaatsen waar je als wandelaar, fietser of bedevaartganger diensten kunt afnemen en authentieke belevenissen kunt hebben die sterk geworteld zijn in de omgeving; geheel in lijn met het idee achter slow travel.

Het doel is dus om deze gebouwen, die soms verlaten zijn, te veranderen in plaatsen waar je versnaperingen kunt halen, je fiets kan repareren of te veranderen in hostels, hotels of in wat zich dan ook maar leent voor slow travel.

De aankondiging van aanbesteding is gepland voor de volgende zomer. Daarmee wil de instantie jonge ondernemers, coöperaties en organisaties die ertoe in staat zijn, tegemoetkomen en die samen het gemeenschappelijke doel hebben een bewuste vorm van toerisme te ontwikkelen waarbij mensen respect hebben voor het milieu en de streek die ze bezoeken. De instantie heeft ook een vragenlijst opgesteld om direct in contact te blijven staan met inwoners en erachter te komen wat de verschillende aspecten zijn die horen bij deze trage vorm van toerisme en daar aandacht voor vragen: langzaam al reizend, nieuwe streken ontdekken. Met deze lijst wil het Agenzia del Demanio ideeën en suggesties inzamelen van wie er dan ook maar mee wil doen aan dit initiatief.

Het project zal drie jaar lang opnieuw worden opgestart (vanaf zomer 2017) en zullen er elk jaar 100 percelen beschikbaar worden gesteld en zullen de winnaars gratis concessie krijgen (voor een duur van 9 + 9 jaar). Het vastgoed dat zal worden meegenomen in de aanbesteding van 2017 staat langs zeven hoofdwegen die van noord naar zuid lopen (waaronder oude Romeinse wegen) en andere lokale bestemmingen. Welk vastgoed dat allemaal is, dat kan je op deze site vinden.

Er wordt gewerkt aan de fondsenwerving (ongeveer 3 miljoen euro die wordt toegekend door middel van vier veilingen) om een basis te bieden voor startups die meedoen aan het initiatief.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt