Twee super simpele methodes waarmee je een te snelle hartslag kunt beheersen

door Skip

19 Mei 2017

Twee super simpele methodes waarmee je een te snelle hartslag kunt beheersen
Advertisement

Tachycardie oftewel een te snelle hartslag, is een veelvoorkomende aandoening die zich zo nu en dan kan voordoen in stressvolle periodes of chronisch kan zijn en kan er dus medisch ingrijpen noodzakelijk zijn. De hartslag loopt op naar 100 slagen per minuut in rusttoestand.

Het kan zowel de boezems als de hartkamers treffen en soms allebei en gaat doorgaans weer over, hoewel chronische tachycardie de kans op infarcten en beroertes groter maakt.

Als de aandoening blijft aanhouden dan is het een goed idee om het met een arts te bespreken omdat er misschien ernstigere kwalen aan ten grondslag kunnen liggen. In dit artikel willen we alleen ontspanningstechnieken laten zien waarmee je het zo snel mogelijk kan laten ophouden.

via healthline.com

Advertisement

Methode 1: ademhalen

Methode 1: ademhalen

G.steph.rocket / Wikimedia

De eerste methode waar je je ademhaling beheerst is de meest simpele en intuïtieve manier.

Haal diep adem en neem zoveel mogelijk lucht in dat je op een gegeven moment het gevoel krijgt dat er geen lucht meer bij kan in je longen. Blaas volledig uit, helemaal tot het laatste beetje. Door deze stappen een aantal minuten lang te herhalen zal je merken dat je hartslag geleidelijk daalt.

Advertisement

Methode 2: koud water

Methode 2: koud water

Biswarup Ganguly / Wikimedia

Deze methode heeft een uitwerking op de zwerfzenuw die de belangrijkste regelaar van de hartslag is. Daarnaast wordt er ingespeeld op het duikreflex. Dit is een mechanisme dat in werking treed op het moment dat zoogdieren hun kop in het water steken. Instinctief gaat je lichaam proberen om op de hoeveelheid zuurstof bezuinigen en te beperken tot het meest essentiële. Om dit voor elkaar te krijgen vertraagt je lichaam de hartslag aanzienlijk.

Wanneer je wordt overvallen door een te snelle hartslag kan je dit proces in gang zetten door je lichaam te foppen: neem een kom met heel, heel koud water en dompel daar je gezicht in tot aan je oren. Blijf zo lang mogelijk in die positie en je zult merken dat de kloppingen verminderen

Advertisement