Kinderen zijn gelukkiger wanneer ze opgroeien met hun opa en oma: dit is er anders wanneer zij opgroeien.

door Skip

12 April 2017

Kinderen zijn gelukkiger wanneer ze opgroeien met hun opa en oma: dit is er anders wanneer zij opgroeien.
Advertisement

Grootouders zijn een belangrijk voorbeeld voor onze kinderen, ze leren hen wat familie is, de gebruiken, de herinneringen en de tradities waarmee ze zich onderscheiden van andere families. Daarom is het van het grootste belang om kinderen tijd met hen te laten doorbrengen, niet alleen als we goedkoop een oppas willen hebben, maar dagelijks. Al eerder hadden we het eens over zo'n experiment, in de States hebben ze een crèche geopend in een bejaardencentrum waar kinderen en ouderen de interactie kunnen aangaan met elkaar en daar hun voordeel uithalen. 

Advertisement
Graphic Stock

Graphic Stock

Dit is niet alleen volkswijsheid. Een onderzoek door Britse experts heeft een groep van ongeveer 1,600 kinderen tussen de 11 en 16 jaar getest en vastgesteld dat opgroeien met je eigen opa en oma, zeker in de leeftijdsgroep van drie en zes jaar dan brengt dat grote voordelen met zich mee. Als kinderen de eerste levensjaren op bezoek komen bij opa en oma dan halen ze daar veiligheid op emotioneel gebied en nog veel meer uit.

De onderzoekers onderstrepen dat "kinderen die dagelijks contact hebben met hun grootouders gelukkiger zijn. Een hechte band tusssen hen en kleinkinderen helpen om de negatieve gevolgen van onprettige situaties in het leven te verzachten, zoals bijvoorbeeld wanneer ouders scheiden. Opa's en oma's kunnen kleinkinderen troosten en een gevoel van zekerheid geven." De onderzoeken zijn uitgevoerd door de Nuffield Foundation en door het Institute for Fiscal Studies en onderstrepen hoe belangrijk de hulp van grootouders is, zeker wanneer zij crèches vervangen.

De voordelen zijn er vooral in hun ontwikkeling, opa en oma zorgen beter voor ze dan de formele voorschoolassistenten dat kunnen of meisjes die oppassen erbij doen. Dat draagt bij aan de ontwikkeling van een meer solide basis die het kind de kans geeft om zich beter aan te kunnen passen op de basisschool, beter aansluiting kan vinden en meer zelfvertrouwen heeft.

Wees dus niet bang om je kinderen bij je ouders achter te laten, er komen alleen maar goede dingen van!

Advertisement