Een medicijn dat diabetes kan genezen: deze amerikaanse ontdekking kan nog revolutionair blijken te zijn

door Skip

19 April 2017

Een medicijn dat diabetes kan genezen: deze amerikaanse ontdekking kan nog revolutionair blijken te zijn
Advertisement

Al een flinke periode neemt het aantal gevallen van diabetes toe in de wereld, maar het is pas sinds enkele jaren een probleem waarop koste wat kost een oplossing moet worden gevonden. De gezondheid van de getroffen mensen heeft er niet alleen onder de te leiden, de uitgaven aan de nationale gezondheidszorg in elk land lijdt daar ook ernstig onder. Het kan een onbetaalbare kostenpost worden en om die reden is het vinden van een effectievere behandeling en misschien een definitieve genezing wenselijker in tegenstelling tot de opties die vandaag beschikbaar zijn. Een onderzoeksteam van de Universiteit van San Diego in Californië heeft een bemoedigend keerpunt bereikt. Met behulp van een pil zijn onderzoekers erin geslaagd om diabetes definitief terug te draaien.

via sandiegouniontribune.com

Advertisement

Onderzoekers zijn erin geslaagd om een geneesmiddel te fabriceren dat de insulinegevoeligheid van het lichaam weer herstelt.

Onderzoekers zijn erin geslaagd om een geneesmiddel te fabriceren dat de insulinegevoeligheid van het lichaam weer herstelt.

pixabay.com

Diabetes ontstaat wanneer cellen in het lichaam niet meer in staat zijn om glucose te gebruiken, de stof waar ze energie uit halen, omdat er geen insuline is. Dit hormoon kan als de 'sleutel' worden gezien die de cellen glucose laat opnemen. Als gevolg hiervan neemt de hoeveelheid glucose (suiker) in het bloed toe, dat tot een te hoge bloedsuikerspiegel leidt.

Er zijn vooral twee soorten diabetes, te weten type 1 en 2. In het eerste geval gaan er cellen kapot in de alvleesklier die zijn gericht op de productie van insuline, in het geval van type 2 gaat het eerder om insulineresistentie. Met andere woorden betekent dit dat het hormoon insuline nog aangemaakt wordt, maar minder wordt opgenomen omdat het lichaam er minder gevoelig voor is geworden. Ook is er een verschil aan te merken welke types ontstaan: bij type 1 zijn genetische factoren de bepalende factor en bij het tweede type kan er een link zijn met een verkeerd eetpatroon, zwaarlijvigheid en een sedentaire levensstijl (sedentair= zittend).

De ontdekking van de Universiteit in de staat Californië is op dit moment vooral gericht op mensen die type 2 diabetes hebben. De medicijnen die hiervoor zijn halen het suiker uit het bloed. Echter speelt het nieuwe medicijn in op de lichamelijke reactie op insuline door de cellen weer te laten reageren op insuline waardoor er weer een goede insulinegevoeligheid ontstaat.

Deze experimentele behandeling remt in het bijzonder een enzym LMPTP genaamd dat verantwoordelijk is voor de afgenomen gevoeligheid van de cellen voor insuline. Als de activering van het enzym is geremd maakt het medicijn de insulinereceptoren aan de buitenkant weer actief die dan op hun beurt weer ervoor zorgen dat de cel zelf glucose kan opnemen.

Gezien het feit dat het lichaam dan weer in staat is om zelf de suikerwaardes in het bloed te regelen kan je zeggen dat diabetes type 2 definitief omkeerbaar is.

Voor het onderzoek is op dit moment alleen een rat gebruikt. Als het medicijn ook voor mensen beschikbaar gaat worden dan zal er in de toekomst meer onderzoek nodig zijn. Het team is er echter van overtuigd dat er een mondiaal probleem kan worden opgelost. Diabetes wordt meer en meer een doodsoorzaak.

Mocht deze behandeling door de keuring komen dan mag het echt wel revolutionair genoemd worden 

Advertisement