De verborgen taal van begraafplaatsen: ontdek hier wat deze grafornamenten te betekenen hebben - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De verborgen taal van begraafplaatsen:…
Volgens artsen van Harvard is planking een van de beste oefeningen om de buikspieren effectief te activeren

De verborgen taal van begraafplaatsen: ontdek hier wat deze grafornamenten te betekenen hebben

Door Skip Tromp de Haas
2.950
Advertisement

Binnen de cultuur van agrariërs hechtte men altijd zeer aan de doden, er werd bijvoorbeeld gedacht dat een kip in staat was om de levenden in contact te brengen met de overledenen. Juist op de dag van de begrafenis was het gebruikelijk om kippenbouillon te trekken om zo dichterbij de dierbare te staan.
Deze tradities zijn doorgegeven in de tijd en hoewel ze vandaag niet zo levend meer zijn, zijn er toch nog een aantal onopvallende symbolen die er nog zijn, veel betekenis hebben in culturen en op begraafplaatsen. Lees hier wat een aantal van deze symbolen betekenen

1. Gevleugelde schedel

foto: pixabay.com

Een gevleugelde schedel toont aan hoe betrekkelijk het menselijk leven is en dat de ziel opstijgt na de dood

2. Gevleugelde zandloper

foto: Wikimedia

De gevleugelde zandloper lijkt qua betekenis veel op de gevleugelde schedel en geeft aan hoe de tijd die je leeft genadeloos wegtikt en de tijd soms om lijkt te vliegen.

Advertisement

3. Een laatste groet

foto: geograph.org

Dit symbool zie je vooral op graven van echtelieden en staat voor het laatste afscheid vlak voor de laatste reis.

4. De duif

foto: pixabay.com

Doorgaans aanwezig op graven van vrouwen die jong stierven. De duif staat voor rust en vree. Soms is het op zo'n manier gemaakt dat het op weg lijkt naar het paradijs, maar dat hangt van de beeldhouwer of de familie van de overledene af.

5. Een roos

foto: pixaby.com

Ook dit symbool vindt men op graven van vrouwen: de volledig tot bloei gekomen roos staat voor de leeftijd van de overledene. Als de roos nog gesloten is dan betekent dat de vrouw in kwestie nog jong was.

Advertisement

6. Het lam

Dit symbool van de lam is vaak verwerkt in de grafstenen van kinderen en is het teken van onschuld en een andere naam voor Christus.

7. Een open boek

foto: Wikimedia

Het kan worden opgevat als het boek des levens of de Bijbel. Mogelijk is een open boek een teken dat de overledene een open hart heeft voor Christus.

Advertisement

8. Een gedrapeerde urn

foto: geograph.org

De gedrapeerde urn, gebruikelijk voor Victoriaanse begraafplaatsen, staat symbool voor de scheiding van leven en dood en kan mogelijk een beschermingsdoek zijn die de ziel beschermd.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt