Een biologe ontdekt per toeval een mot die plastic kan eten

door Skip

27 April 2017

Een biologe ontdekt per toeval een mot die plastic kan eten
Advertisement

De diertjes die doorgaans als aas worden gebruikt door vissers kan nog een sleutelrol gaan vervullen in de succesvolle productie van enzymen die plastic kunnen oplossen. De ontdekking is per toeval gedaan door Federica Bertocchini die voor het Biomedisch Instituut van Cantabria werkzaam is (Santander, Spanje). Deze nieuw gevonden vaardigheid van de mot is toevallig opgemerkt toen ze enkele van deze beestjes weer in een plastic zakje had gedaan Van hieruit is een onderzoek gestart samen met twee collega's van de Universiteit Cambridge.

via repubblica.it

Advertisement

Plastic-etend enzym.

Plastic-etend enzym.

CSIC Communication

Hoewel Bertocchini zich met andere dingen bezighoudt (embrio-onderzoek) heeft ze omdat ze geïnteresseerd is  het in biologisch afbreken van vervuilende stoffen, meteen contact opgenomen met haar collega's (Paulo Bombelli en Chris Howe) zodat die konden bijdragen aan haar onderzoek.

De larve van de wasmot (Galleria mellonella) staat erom bekend bijenwas te eten, maar naar het schijnt kan het dier ook plastic niet versmaden. Hoe dat zo? De verklaring zou schuilen in het feit dat de twee 'voedingsstoffen' een zelfde soort moleculaire structuur hebben "een reeks koolstofatomen die zich herhaalt" aldus Bertocchini. Voor nu is er uit het onderzoek van de drie opgemaakt dat wat de wasmot doet niet alleen mechanisch is, maar ook een chemisch proces. De hoop is door middel van verder onderzoek de bacterie of het enzym tegen plastic te ontdekken dat verborgen zit in de spijsvertering van de larve, en het eruit kunnen halen zonder dat daarvoor enorme hoeveelheden levende larven hoeven te worden gebruikt. Uiteindelijk kunnen er dan een soort van natuurlijke milieuopruimers komen die ons snel van vervuilende producten afhelpt die doorgaans meer dan 400 jaar nodig hebben om te vergaan.

Advertisement