een tukje onder nul: van deze ongelofelijke Scandinavische gewoonte kunnen wij iets leren - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
een tukje onder nul: van deze ongelofelijke…
15 geniale uitvindingen die je niet kent... maar wel je leven kunnen veranderen 15 innovatieve uitvindingen die elke behoefte vervullen die je (niet) hebt

een tukje onder nul: van deze ongelofelijke Scandinavische gewoonte kunnen wij iets leren

3.756
Advertisement

Als iemand je zou aanraden om je paar maanden oude kindje buiten te laten slapen wanneer het kwik onder nul is, zou je dan ons advies opvolgen of gewoon zeggen dat hij zich maar met zijn eigen zaken moest bemoeien? En als diegene nou een arts was?
Nou, precies dit gebeurde in Finland to Arvo Ylppö, een kinderarts, het advies begon te geven om kinderen in strenge temperaturen te laten slapen omdat dit volgens zijn onderzoeken een positieve uitwerking heeft op baby's.

Dit gebruik wordt "slaapje onder nul genoemd" waarbij kinderen (overdag natuurlijk) buiten in koude temperaturen slapen... wel goed ingestopt in dekens en plaids dan hè.

In de jaren twintig van de vorige eeuw lijkt de gewoonte zich te hebben verspreid.

foto: fatherly.com

Men liet baby's buiten slapen in temperaturen die wel tot 15°C onder nul konden komen

Advertisement

Kinderen die op deze manier in de kou zitten en de zon op hun gezicht krijgen zouden minder kans hebben op de botaandoening te krijgen die de Engelse ziekte wordt genoemd (een tekort aan vitamine D en calcium)

Hun bloedsomloop en afweersysteem zouden er baat bij hebben en er sterker door worden

De onderzoeken die nu worden uitgevoerd zijn niet allemaal eenduidig in de conclusie, maar in Zweedse crèches.

Advertisement

Moeders uit Centraal en Zuid-Europa die gewend zijn aan warmer weer zouden nooit hun kinderen buiten laten slapen bij drie graden onder nul.

Maar kinderen daar in het hoge noorden, groeien sowieso tussen ijs en sneeuwstormen op en lopen naar school over een witte deken van sneeuw...

Advertisement

Voor hen is vorst een dagelijkse bijkomstigheid en passen zij zich sowieso aan,

Door de kou op zich worden ze niet sneller ziek. Het belangrijkste is om ze goed in te pakken wanneer je ze buiten laat slapen.

Advertisement

Het komt vaak voor dat vrouwen in Scandinavische landen even hun kinderen buiten de winkel laten staan om even snel wat te gaan halen (dan hebben we het natuurlijk wel over kleine dorpen hè)

Wat denk jij? Zou jij jouw kind buiten laten slapen als het vriest?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt