Van luier naar potje binnen slechts 3 dagen dankzij de methode van Fellom - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Van luier naar potje binnen slechts…
Op dit bureau met papier op rol kan je honderden meters aan ideeën en ontwerpen kwijt Waarom eten ze in Spanje zo laat?

Van luier naar potje binnen slechts 3 dagen dankzij de methode van Fellom

4.723
Advertisement

Er zijn van die momenten die je als ouder niet vergeet: het eerste woordje, tandje, het ontwennen van de speen en de luier. Deze laatste stap kan nog wel eens verrassend moeilijk zijn. Het ene moment om met zindelijkheidstraining te beginnen is nooit beter dan het andere, het is in de eerste instantie belangrijk om te wachten totdat de kleine de controle krijgt over de sluitspieren, en met de stroom mee te gaan als hij moet. Als er toch enige moeite is met op het potje gaan is het goed om in te grijpen. De methode van Fellom, genoemd naar Julie Fellom, kleuterjuf, garandeert dat je kind met slechts drie dagen training luier af bent.

De methode Fellom is een 3-daagse training

De eerste dag:

 • Laat je kind zonder broek rondlopen en probeer het toiletmoment te anticiperen (hij zal waarschijnlijk je aandacht trekken of plots ophouden met spelen). Zet hem op dat moment dan meteen op het potje. Misschien gaat het pas na enkele pogingen goed, maar hiermee maak je je kind duidelijk dat het geen luier meer omheeft waar het zijn ontlasting in kwijt kan.

  - Wanneer het zijn behoefte niet hoeft te doen, laat het kind dan weten wat een potje is, doe voor dat je erop gaat zitten laat de hele gewoonte van het 'naar het toilet gaan' zien; hoe je daarna een beetje toiletpapier pakt en dat daarna doorspoelt en hoe je je handen wast.

  - Als hij of zij op het potje zit, laat dan merken dat wat er gebeurt goed is. Lach samen en klap in de handjes. Volgens de methode van Fellom gaat je kind na 12 keer vanzelf naar het potje. Als hij op wil staan om weg te lopen, wees dan niet boos, hij kan er niets aan doen. Ga gewoon door met praten en stuur de aandacht richting het potje.
 • Tweede dag

  - Het doel van deze tweede dag is gewenning. Laat hem eraan wennen dat hij vrijwillig zijn gevoeg kan doen voordat hij de deur uitgaat. Het is belangrijk om deze stap te doorlopen om de kleine te laten begrijpen dat vlak voordat hij ergens naartoe gaat het 't beste moment is om naar het toilet te gaan.

  - Organiseer het zo dat je ineens ergens naartoe moet (boodschappen doen, de dokter, naar opa en oma of een vriendin) om alles nog veel realistischer te maken.

  - Hetzelfde riedeltje moet worden herhaald vóór het naar bed gaan. Vraag het niet of hij moet, (want het antwoord zal 'Nee' zijn waarschijnlijk) maar loop gewoon mee naar het potje.
 • Derde dag

  - Herhaal vandaag wat je min of meer de vorige dagen hebt gedaan.

  - Zorg voor uitstapjes van ongeveer een uur elk (ga naar het park bijvoorbeeld) en herinner hem/haar er elke keer aan op het potje te gaan alvorens te vertrekken.

  - Doe je kind een wijdzittende broek aan zonder luier natuurlijk om hem te laten merken wat het verschil is met het dragen of niet dragen van een luier. Neem bij het van huis gaan altijd een schone broek mee. Ideaal zou zijn om een draagbaar potje mee te nemen dat gebruikt kan worden wanneer hij aangeeft dat hij moet (de betere merken kinderaccessoires hebben er een in hun productaanbod zitten).

Als je kind aan het einde van de dag nog niet zelf het potje gebruikt, laat hem dan niet een luier dragen, laat hem wennen aan het idee z'n ding te doen voor het weggaan en het slapen gaan. De lerares geeft ook het advies om de training te onderbreken als er na een tijdje nog geen goede resultaten zijn bereikt en het later bij een tweede poging nog eens te proberen.

Geen luiers meer dragen is een grote stap vooruit voor kleuters/peuters. Overhaast niets, geef hen de tijd. Heb een flinke dosis geduld dan zal je zien dat alles goed uitpakt!

Tags: KinderenTrucjesNuttig
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt