Grote toename aantal teken in de V.S. Experts ongerust over het dodelijke Powassanvirus

door Skip

08 Mei 2017

Grote toename aantal teken in de V.S. Experts ongerust over het dodelijke Powassanvirus
Advertisement

De gevolgen van klimaatverandering zijn niet alleen zichtbaar op foto's van ijsberen die over het vasteland zwerven of op foto's van gebieden waar de woestijn steeds verder oprukt. De stijging van de temperaturen zorgt ervoor dat dieren zich in buitensporige mate kunnen voortplanten waardoor het broze evenwicht dat moeder natuur vaak heeft, verandert.

De laatste jaren is er in de V.S. een onophoudelijke toename in het aantal teken waargenomen die op grote zoogdieren gaan zitten zoals herten. Mede debet hieraan zijn ook de steeds mildere winters; deze dieren zijn een plaag aan het worden vooral ook vanwege de ziektes die ze kunnen overbrengen. Naast Lyme komt er nu ook het enge Powasssanvirus erbij, waar nog geen geneesmiddel voor is. 

via CNN

Advertisement

De cijfers

De cijfers

John Tann/Flickr

De cijfers die bekend zijn over het virus zijn zorgwekkend. Je krijgt dit virus in minder dan 15 minuten (Lyme heeft 24 tot 48 uur nodig); in sommige gevallen zijn er geen merkbare symptomen, maar in andere gevallen komt het in de hersenen terecht en is het zeer moeilijk te behandelen. In 60% procent van de gevallen waar symptomen zich voordoen leidt het tot de dood of hersenbeschadiging. "Tot op heden overleeft 15% van de patiënten met symptomen het niet" zo laat Jennifer Lyons weten. Zij is werkzaam bij de afdeling neurologie van het Brigham and Women’s Hospital van Harvard.

De tekenpopulatie wordt al tijdenlang in bedwang gehouden, maar sinds kort is de sitautie zorgelijk geworden. Meer dan 7% van de volwassen teken is besmet en door de klimaatverandering verwacht men een ware explosieve toename van het aantal besmettingen.

Advertisement

De symptomen

De symptomen

Richard Bartz/Wikimedia

Zoals we al eerder zeiden, wanneer er snel wordt gehandeld door het lichaam dan zijn er bijna geen aantoonbare symptomen. In andere gevallen is er sprake van koorts, verwardheid, epileptische aanvallen, moeilijkheden met spreken en braken. Op dit moment zijn er alleen nog maar experimentele behandelingen dus het is zaak dat er snel wordt ingegrepen om te voorkomen dat hersens zich opzwellen en beschadigd raken. 

Advertisement