Ga je barbecueën? Goed, maar pas dan op met het gebruik van een metalen borstel - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Ga je barbecueën? Goed, maar pas dan…
6 Italiaanse mannen verhuizen naar Californië en ontdekken hoe ze rioolwater in schone energie kunnen omzetten Australië gooit de grenzen dicht voor immigranten om Australische werknemers voorrang te geven

Ga je barbecueën? Goed, maar pas dan op met het gebruik van een metalen borstel

Door Skip Tromp de Haas
4.658
Advertisement

Als je ervan houdt om graag barbecues in de buitenlucht te organiseren dan heb je vast ook een van die metalen borstels waarmee je aangekoekte resten verwijdert van de roosters. Je moet weten dat deze manier van schoonmaken heel gevaarlijk is voor de gezondheid want er kunnen stukjes metaal loskomen van deze borstel die in het eten terecht kunnen komen. De gevolgen laten zich gemakkelijk raden. Heel veel mensen moesten al naar de eerste hulp voor ongebruikelijke pijn in hun buik, darmen of keel. Als je vlak daarvoor bij een barbecue was dan is de oorzaak altijd hetzelfde namelijk stukjes metaal van de borstel die wordt gebruikt om de grill mee schoon te maken.

Veel mensen maken gebruik van metalen borstels om de roosters goed schoon mee te maken maar het is ook erg gevaarlijk.

foto: pixabay.com

Een verhaal van een vrouw uit Connecticut (V.S.) is een van de zoveelste verhalen. Ze moest direct naar het ziekenhuis omdat ze last had van acute pijn in haar buik, enkele uren nadat ze vlees van de barbecue had gegeten. Nadat ze deze laatste bijzonderheid meldde bij de dokter die haar onderzocht was het eenvoudig te achterhalen wat de oorzaak van haar pijn was: een stukje metaal dat ze per ongeluk had ingeslikt met het eten, een minuscuul stukje van een ijzerdraadje om precies te zijn.

Een röntgenfoto bevestigde de diagnose: het stukje dat in haar lichaam terechtgekomen was is verwijderd door middel van een buikoperatie.

De arts vertelde haar dat ze zo snel naar de eerste hulp was gekomen. In een ander geval was er een patiënt die kramp in de darmen kreeg en pas na enkele weken actie ondernam, aannemend dat het niets ernstigs was. Het stukje metaal had de wanden van het spijsverteringskanaal beschadigd. Er was een veel meer ingrijpende operatie nodig.

Artsen, zeker wanneer ze afkomstig zijn uit plaatsen waar barbecueën vaste prik is, bevestigen dat dit geen zeldzaam verschijnsel is.

Ze bevestigen het feit dat de diagnose "ingeslikte metaaldeeltjes" afkomstig van metalen borstels veel vaker wordt gesteld dan je zou denken. Zowel kinderen als volwassenen worden erdoor getroffen omdat de metaaldeeltjes moeilijk te onderscheiden zijn met het blote oog.

Ook medische ingrepen blijken vaak bijzonder lastig. In enkele gevallen is het stukje zo klein dat het ook niet kan worden opgespoord met röntgenapparaten die geen lichaamsvreemde objecten kunnen zien. Dientengevolge is het lastig iets te kunnen doen aangezien het probleem niet kan worden gevonden.

Nogmaals, artsen raden ten eerste aan om verandering aan te brengen in de schoonmaakgewoonten. Gebruik liever wat aluminiumfolie om aangekoekte korsten weg te krijgen, of kies uit de vele alternatieven die er zijn te vinden op internet. Overigens, mocht je het vermoeden hebben dat je stukjes metaal hebt ingeslikt, zeg dit dan tegen de dienstdoende arts op de eerste hulp en dat je hebt gebarbecued om het probleem sneller te kunnen vinden. 

Tags: EtenNuttigGezondheid
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt