Dit zijn de meest door pesticiden besmette groenten en fruit die moeten worden vervangen door biologische

Janine image
door Janine

19 April 2019

Dit zijn de meest door pesticiden besmette groenten en fruit die moeten worden vervangen door biologische
Advertisement

Steeds meer mensen besluiten over te schakelen op biologisch voedsel omdat ze de traditionele landbouwsystemen niet delen. Etikettering biedt niet altijd alle nuttige informatie voor de consument om bewust en veilig met zijn gezondheid om te gaan.

Biologische gewassen, in tegenstelling tot conventionele gewassen, hebben beperkt of maken helemaal geen gebruik van pesticiden, hebben meer aandacht voor de integriteit van de bodem en het gehele ecosysteem waarin de teelt plaatsvindt.

Overstappen op een volledig biologisch dieet kan moeilijk zijn, maar een belangrijke eerste stap is om te weten welke voedingsmiddelen het meest vaak besmet en niet-duurzaam zijn.

via ewg.org

Advertisement
pexels

pexels

De Environmental Working Group (EWG) is een Amerikaanse activistische groep die gezond eten en voedselbewustzijn bevordert. Elk jaar publiceert de EWG een document dat een leidraad is voor wat betreft de aankopen, waarin de meest besmette en gezondste voedingsmiddelen worden genoemd (de tien "vuile" en "schone").

Rekening houdend met de globalisering van de markten en gemeenschappelijke teelttechnieken, zijn de geruchten in veel gevallen niet alleen geldig voor de Verenigde Staten. In aanmerking moet worden genomen dat de analyses waaruit de resultaten worden gehaald, worden uitgevoerd door het fruit of de groenten te wassen en, indien mogelijk, de schil te verwijderen, precies zoals de consument zou doen: dit om aan te tonen dat het niet altijd voldoende is om de schil om te spoelen om zeker te zijn dat je geen pesticiden of andere chemicaliën naar binnen krijgt.

Hier is de lijst met voedingsmiddelen die je in de gaten moet houden.

Advertisement

De "vieze tien" van 2019

De "vieze tien" van 2019

publicdomainpictures.net

 1. Spinazie
 2. Aardbeien
 3. Kool
 4. Nectarines
 5. Appels
 6. Druiven
 7. Perziken
 8. Kersen
 9. Peren
 10. Tomaten
 11. Selderij
 12. Aardappelen

Ook dit jaar worden spinazie en aardbeien bevestigd als de meest besmette voedingsmiddelen, ook bevestigd door verenigingen uit andere landen. Voor deze voedingsmiddelen beveelt de EWG aan om de producten uit veilige en biologische gewassen te kiezen.

Dat van besmet voedsel is een zeer actueel onderwerp waaraan we misschien nog steeds te weinig belang hechten: toch is het alarm van de FAO en de WHO duidelijker dan ooit - 600 miljoen mensen worden elk jaar ziek vanwege oorzaken die te wijten zijn aan besmet voedsel en voor 420.000 is er niets aan te doen.

Source:

 

Advertisement