Rode biet kan de bloeddruk helpen verlagen en onze sportprestaties verbeteren

Janine image
door Janine

28 Februari 2020

Rode biet kan de bloeddruk helpen verlagen en onze sportprestaties verbeteren
Advertisement

Rode biet is een veel voorkomende wortelgroente die bijzonder rijk is aan vezels en B9-vitamines; het belangrijkste kenmerk is de felrode kleur, door de aanwezigheid van betanine pigmenten, een zeer krachtige antioxidant in de strijd tegen vrije radicalen in ons lichaam. Rode bieten, ook wel gewoon bieten genoemd, zijn een van de gezondste groenten die we op tafel kunnen zetten en zijn ook rijk aan magnesium, kalium, calcium, zink en koper.

via Health Line

Advertisement
Army.mil

Army.mil

De voordelen van rode biet kunnen enorm zijn als we besluiten het in onze voeding op te nemen; dit zijn enkele van de grootste voordelen van het gebruik van rode bieten:

  • De verbetering van fysieke en sportieve prestaties: dankzij het hoge nitraatgehalte kunnen rode bieten de prestaties van ons lichaam verbeteren tijdens lichamelijke oefening of sport; de consumptie van bieten bij gezonde volwassenen maakt het mogelijk om niet alleen sneller te zijn, maar ook beter bestand tegen fysieke inspanning.
  • Het beschermt de goede werking van de hersenen: ook in dit geval verbetert het hoge concentraat van nitraten in de bieten in het algemeen de bloedstroom naar de frontale kwab van het hersengebied die verantwoordelijk is voor belangrijke hersenfuncties. Regelmatige consumptie van rode bieten kan daarom functies zoals geheugen, redenering en besluitvorming verbeteren.
  • Het voorkomt ontstekingsziekten: dankzij de aanwezigheid van sterke antioxidanten kunnen bieten chronische ontstekingen verminderen die worden veroorzaakt door verschillende pathologieën, zoals obesitas, lever- en hartziekten.

Advertisement
Peakhora/Wikimedia

Peakhora/Wikimedia

  • Het voorkomt hart- en vaatziekten: het anorganische nitraat in deze groente is in staat de bloedstroom te vertragen en de bloedvaten te verwijden, waardoor een correcte bloedcirculatie in het lichaam wordt geactiveerd; hierdoor kan ons lichaam de bloeddruk verlagen en verschillende soorten hart- en vaatziekten bestrijden.
  • Het verbetert de leverfuncties: bieten zijn rijk aan betaïne, een plantenpigment met antioxiderende eigenschappen en polyfenolen: volgens de geneeskunde beschermen deze bioactieve verbindingen de lever en zijn functies effectief.
  • Het beschermt de darmflora: een onevenwichtige darmflora kan een aantal kwalen veroorzaken, en in feite heeft een onderzoek aangetoond dat het bietensap de activiteit van de bacteriën kan bevorderen die nodig zijn voor het functioneren van de microbiota, terwijl oxidatieve stress wordt beperkt en de gezondheid van onze darmflora wordt verbeterd, in evenwicht blijvend.

Kortom, er is meer dan één reden om rode bieten in onze voeding op te nemen; ook veelzijdig op tafel als een smakelijk en gezond ingrediënt, is rode biet ongetwijfeld een perfecte groente voor de gezondheid van ons lichaam!

Advertisement