Deze 8 voedingsmiddelen bevatten meer ijzer dan vlees: daarom zou je het vaker moeten eten!

Janine image
door Janine

04 Juli 2019

Deze 8 voedingsmiddelen bevatten meer ijzer dan vlees: daarom zou je het vaker moeten eten!
Advertisement

IJzer is een onmisbaar element voor ons lichaam en wanneer het om wat voor reden dan ook aanzienlijk afneemt of wanneer je er te weinig van hebt, merken we dat we geen kracht meer hebben en dat verschillende problemen in verband met onze gezondheid moeten worden aangepakt. De meest voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, bleekheid, uitputting, slechte weerstand - allemaal tekenen die ons lichaam ons stuurt om ons te alarmeren dat we bloedarmoede zouden kunnen hebben. IJzergebrek wordt veroorzaakt door verschillende factoren, variërend van metabolismefouten tot slechte voeding. Het echte probleem is de juiste ijzerinname. Hoe krijg je dit zeer belangrijke element? Als we voedingssupplementen uitsluiten is het raadzaam bepaalde voedingsmiddelen te eten. Meestal wordt het aanbevolen om rood vlees te eten, maar er zijn veel andere die even rijk zijn aan ijzer.

Advertisement

1. Broccoli

1. Broccoli

maxpixel

Broccoli is ongelooflijk voedzaam: voor elke 100 mg bevat het 1 mg ijzer, of 6% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Alsof het nog niet genoeg is, bevat broccoli ook 168% van de vitamine C die wordt aanbevolen voor een volwassene en, zoals bekend, helpt vitamine C de ijzerabsorptie.

Advertisement

2. Linzen

2. Linzen

Wikimedia / Hohum

Zoals we weten, zijn peulvruchten bijzonder rijk aan ijzer en linzen in het bijzonder zijn erg rijk aan ijzer, omdat ze 3,3 mg per 100 gram bevatten. Ze zijn ook rijk aan vezels en daarom helpen ze bij de spijsvertering. Om nog maar te zwijgen over hun hoge plantaardige eiwitgehalte.

3. Spinazie

3. Spinazie

Pixabay

Een groene bladgroente die zorgt voor een buitengewone hoeveelheid ijzer. Spinazie heeft weinig calorieën - slechts 22 per 100 gram product - en als extra voordeel bevatten ze grote hoeveelheden antioxidanten en vitamine A.

4. Groene taugé (of mungboon)

4. Groene taugé (of mungboon)

Public Domain Pictures

Behorend tot de familie van de peulvruchten is de mungboon een voedingsmiddel dat veel ijzer bevat: ongeveer 1,9 mg per 100 g. Het draagt ook bij aan de inname van zink, koper en kalium, die erg belangrijk zijn voor onze gezondheid.

5. Tofu

5. Tofu

Wikimedia / Phonet

Een zeer beroemd voedinsgmiddel onder vegetariërs en in de Aziatische keuken, die je ongetwijfeld in de supermarkt hebt zien liggen.

Tofu is rijk aan ijzer: 126 gram levert 3,6 mg ijzer, of 19% van de aanbevolen dagelijkse behoefte. Het is een zeer compleet voedingsmiddel omdat het een belangrijke bron van mineralen is, zoals calcium, magnesium en selenium. Het heeft een hoog eiwitgehalte, een enkele portie bevat 20 gram eiwit.

Advertisement

6. Boerenkool

6. Boerenkool

pixnio

Boerenkool bevat 1,5 mg ijzer per 100 gram product. Het bevat ook vitamine A, vitamine C en vitamine K. Zijn hoge alkaliniteit helpt de cardiovasculaire en spijsverteringssystemen, de vezels vertragen de passage van glucose in het bloed en verlagen het cholesterol.

7. Pure chocolade

7. Pure chocolade

Wikimedia

Heerlijk en voedzaam, is pure chocolade een uitstekende optie als ijzersupplement: een portie van 30 gram bevat 3,2 mg ijzer, wat 18% van de aanbevolen dagelijkse behoefte vertegenwoordigt.

Niet alle chocolade is natuurlijk hetzelfde. Het is raadzaam om ten minste 70% pure chocolade te eten om te profiteren van alle voordelen.

Advertisement

8. Rode bieten

8. Rode bieten

Pexels

Het is een groente die gekweekt wordt sinds de middeleeuwen, bekend om zijn hoge suikergehalte en grote hoeveelheden oligo-elementen. Het is zeer rijk aan foliumzuur (vitamine B9) en vergemakkelijkt de assimilatie van koolhydraten. De bladeren zijn rijk aan ijzer en kunnen worden geconsumeerd.

We willen je eraan herinneren dat de informatie in dit artikel louter ter illustratie is en niet de bedoeling heeft de indicaties van je arts te vervangen.

Advertisement