Doen alsof je dood bent om avances te vermijden: de libel hanteert deze 'Extreme' tactiek - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Doen alsof je dood bent om avances te…
19 momenten waarin vrouwe fortuna de snoepkonten goed gezind was Herken je deze prachtige graanschuren uit de 15e eeuw? Je kent ze vast en zeker uit een film...

Doen alsof je dood bent om avances te vermijden: de libel hanteert deze 'Extreme' tactiek

Door Skip Tromp de Haas
1.917
Advertisement

Ongewenste avances krijgen kan echt heel vervelend zijn, zeker wanneer degene die iets van je wilt obsessief worden en opdringerig gaan lopen doen. Dit is niet alleen een probleem dat mensen treft; ook dieren hebben er last van, en in dit geval libellen.

Rassim Khelifa observeerde deze dieren in de Zwitserse Alpen en het viel hem ineens op dat een vrouwelijke libelle zich op de grond liet vallen en daar een paar seconden bewegingsloos bleef liggen. Waarom? Er was een ongewenste partner in de buurt!

 

Doen alsof je dood bent is vrij gewoon onder libellen, maar men denkt dat de venglazenmaker (Aeshna juncea) deze strategie ook heeft uitgebreid naar liefdesrelaties.

Aangezien zij een zeer kwetsbaar voortplantingssysteem hebben kunnen zij zich helemaal niet veroorloven om andere paringen "aan te gaan" na de bevruchting en verbergen zij zich dus tussen de planten totdat zij de eitjes leggen.

Als zij toevallig worden gespot door iemand die een oogje op hen heeft en er niet in slagen om hem van zich af te schudden dan is hun laatste hoop de eigenaardige en verrassende strategie om zich schijndood te houden. Ze laten zich vallen op de grond en blijven bewegingsloos liggen in de hoop dat het mannetje zijn aandacht verlegt naar iets waar hij naar verlangt en meer... leven in zit.

Misschien vraag je je af: werkt het echt?

En toch wel hoor! Van de 31 vrouwtjes die in de gaten werden gehouden hebben 27 deze strategie ingezet en 21 keer heeft het gewerkt. In de andere 6 gevallen ging het waarschijnlijk om echte liefde.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt