Slechte adem? Dit is niet altijd iets gewoons, het kan namelijk ook door andere dingen komen

door Skip

10 Juli 2017

Slechte adem? Dit is niet altijd iets gewoons, het kan namelijk ook door andere dingen komen
Advertisement

Veel mensen klagen dat ze overdag een slechte adem hebben en dat ze moeten proberen om dat voortdurend te moeten verbloemen met kauwgum en pepermuntjes. Een nog groter aantal mensen geeft aan dat ze 's morgens een vieze adem hebben. Het is normaal om een slechte smaak in je mond te hebben de eerste paar uur nadat je wakker bent omdat de speekselproductie 's nachts terugloopt waardoor de slijmvliezen drogen en dit de verspreiding van bacteriën bevordert, de echte reden van de vieze geur. Er kunnen echter ook veel andere oorzaken achter zitten waarvan het beter zou zijn om die te kennen zodat er eventueel uitgebreider onderzoek kan worden gedaan.

Advertisement
Slechte adem? Dit is niet altijd iets gewoons, het kan namelijk ook door andere dingen komen - 1

Zoals we al zeiden is het hebben van een sterke adem 's morgens bij het wakker worden heel normaal, dat komt door de aanwezigheid van anaerobische bacteriën (die ook zonder zuurstof kunnen overleven) en zwavel produceren. Wanneer de slechte adem niet wordt veroorzaakt door andere aandoeningen dan is de bittere smaak weg te spoelen met wat water. Het is daarom een goede gewoonte om een flesje naast je bed te houden waar je uit kunt drinken 's morgens wanneer je net wakker bent of 's nachts om de groei van bacteriën te beperken.

Er kunnen ook andere aandoeningen zijn en verstoringen die een slechte adem kunnen veroorzaken.

  • 1. Wie last heeft van sinusitis (bijholteontsteking) heeft vaker dan anderen een slechte adem 's morgens. Het geproduceerde slijm is een perfecte omgeving voor bacteriën om zich te kunnen vermenigvuldigen.

  • 2. Wanneer de maaltijd te traag wordt verteerd of de slokdarm ontstoken is dan is er 's nachts een zurige smaak merkbaar die ook bijdraagt aan de toename van de lading bacteriën. Geen zware maaltijden of alcoholische dranken vlak voor het slapen gaan om irritatie van het spijsverteringssysteem te voorkomen.

  • 3. De lever heeft de taak om het lichaam te ontgiften. Wanneer de lever niet goed werkt dan hopen de afvalstoffen zich op, ook in de mond. Probeer, om de leverfuncties weer goed te laten werken een paar dagen een knoflookteentje te eten.

  • 4. Ook geelzucht kan een van de oorzaken zijn van slechte adem: dit vaak voorkomende symptoom dat vaak wordt aangezien voor een gewone aandoening, is eigenlijk een alarmsignaal dat niet moet worden onderschat omdat dit het eerste teken dat wijst op het bestaan van geelzucht. Andere symptomen zijn ook geel gekleurde ogen en huid.

Als je last hebt van een slechte adem, niet alleen 's ochtends maar ook gedurende andere momenten op de dag en je twijfelt over je gezondheid, aarzel dan niet om je huisarts om advies te vragen!

Advertisement