6 dingen die je nooit moet doen wanneer je bent gebeten door een slang

door Skip

25 Juni 2017

6 dingen die je nooit moet doen wanneer je bent gebeten door een slang
Advertisement

De slangensoorten die we kunnen vinden in Europa zijn niet gevaarlijk zoals slangen op andere plaatsen ter wereld, maar ook hier op dit continent is er wel een soort te vinden die giftig en mogelijk dodelijk is. Maar juist omdat de kans heel klein is dat zij het slachtoffer worden van een beet zijn veel mensen niet op de hoogte over wat je moet doen wanneer het gebeurt. Hier zijn de zes dingen waarvan je absoluut moet voorkomen dat je die doet (ze komen waarschijnlijk als een verrassing) en een aantal algemene tips over hoe te reageren.

via firstaidanywhere.com

Advertisement

6 dingen die je ABSOLUUT niet moet doen

6 dingen die je ABSOLUUT niet moet doen

Zwentibold/Graphic Stock

Zoals je misschien wel weet wanneer je de hort op gaat en over paden loopt waar veel struikgewas is, dan wordt het altijd aanbevolen om uit te kijken voor de adder die behoort tot de gelijknamige familie en de enige die in onze contreien ook echt gevaarlijk voor de mens blijkt te zijn. Doorgaans als een volwassene wordt gebeten dan zijn er geen verstrekkende gevolgen (in Europa zijn er gemiddeld zo'n 30 sterfgevallen tegenover 25,000 bijtgevallen). In ieder geval lopen ouderen, dieren, mensen met bepaalde allergieën en kinderen een groter risico. Hier zijn dus een aantal dingen die je nooit zou mogen doen wanneer je ten prooi bent gevallen van een slang en bent gebeten.

1 - Geen enkele vorm van pijnstillers geven

2 - Geen tourniquetten plaatsen in noodgevallen want je kan de doorbloeding blokkeren waardoor de bloedsomloop in ledematen negatief wordt beïnvloed.

3 - Probeer nooit het gif uit te zuigen of de wond te openen door erin te snijden, dit lost namelijk niets op.

4 - Niet onder de stromende koude kraan houden (zie punt 6) of ijskompressen erop leggen, uit enkele onderzoeken blijkt dat dit schadelijk is.

5 - Til de wond niet boven het hart (bijv. kuit): je kunt het beste gaan liggen en je niet teveel bewegen.

6 - Nooit de wond reinigen want het medisch personeel kan door de gifsporen die rondom de wond zitten meteen zien om welke slang het gaat en dus snel het juiste tegengif toedienen.

Mocht je worden gebeten door een adder dan moet je in plaats van het bovenstaande dit volgende doen:

1 - Rustig blijven want de slang is niet zo gevaarlijk

2 - Direct een ambulance bellen en wanneer het lukt, je niet bewegen.

3 - Ringen, armbanden, enkelbandjes (en soortgelijke dingen) verwijderen en als de beet zich in de buurt van een van deze dingen bevindt en het gebied gaat opzwellen, dan zouden ze juist als tourniquet werken.

4 - Maak een tijdelijke bandage die je om de wond heen wikkelt (niet te strak, een niet al te zware druk is genoeg)

5 - Maak als het lukt een foto van de slang (probeer hem niet te vangen!). 

Advertisement