Wat gebeurt er met ons lichaam als we dromen dat we vallen en we abrupt wakker worden - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Wat gebeurt er met ons lichaam als we…
In Canada is hij een hovenier, maar in Ghana een koning: het verhaal van deze man is inspirerend Een getrouwde man voelt zich aangetrokken tot een vrouw in de supermarkt, maar beseft al snel dat het zijn vrouw is

Wat gebeurt er met ons lichaam als we dromen dat we vallen en we abrupt wakker worden

Door Skip Tromp de Haas
24.080
Advertisement

Moe van de dag lig je eindelijk in bed, je ontspant en ebt het gevoel in je benen en armen langzaam weg en zijn ze prettig verdoofd, je geest kan het verschil tussen wakker zijn en slapen niet meer maken, je staat eindelijk op het punt om in slaap te vallen en dan ineens droom je dat je aan het vallen bent en wordt je plots wakker. Je hebt fysiek het gevoel gehad dat je bent gevallen en je spieren hebben zich van schrik samengetrokken. Wat was er nou aan de hand? Sowieso niets om je zorgen over te maken, want het is geen aandoening, het is gewoon een verschijnsel dat een hypnagoge schok wordt genoemd.

via: BBC

Zeven op de tien mensen maken dit mee in hun leven.

foto: maxpixel.com

Een hypnagoge schok is een veelvoorkomend verschijnsel: ruim zeven op de tien mensen maken het mee in hun leven. Er zijn twee momenten waarop dit kleine probleem zich kan voordoen, ten eerste tijdens de overgangsfase van wakker zijn naar slapen en ten tweede tijdens de REM-slaap. In beide gevallen zijn er verschillende oorzaken.

In het eerste geval krijg je een schok door wat er gebeurt in de waakslaapfase. Het lichaam gaat dan langzaam aan steeds minder gevoelsprikkels doorgeven en gaan de spieren zich ontspannen. Als dit niet langzaam gebeurt dan vat het lichaam dit op als een onverwachte schok en reageert daarop met het gevoel dat het valt. Dit komt ook door de beelden waarin je in de leegte lijkt te vallen en dan wild wakker schrikt. Deze schokken kunnen zich vaker voordoen als we erg gestresst of geagiteerd gaan slapen.

In het tweede geval, de REM-fase dus, dan ben je in een diepe slaap en bezig met dromen (die heb je altijd, al weet je er 's nachts niets meer van) en krijgt het vallen een rol in de droom door middel van prikkels en beelden die zo echt zijn dat het lichaam deze als bedreiging ziet en plots wakker schrikt. Bij deze vorm is er sprake van een psychologische oorzaak, geen fysieke. De schok is alleen het gevolg van de illusie die in de droom wordt ervaren.

In beide gevallen zijn deze momenten sporadisch dan wel geheel op zichzelf staand en zijn geen deel van een groter probleem, behalve dan dat het vervelend is om wakker te schrikken.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt