Casa do Penedo is het huis tussen de rotsen dat architecten en toeristen lokt van over de hele wereld - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Casa do Penedo is het huis tussen de…
14 hotels die zulke schandalige fouten hebben gemaakt dat ze gewoon hilarisch zijn Deze moeder 'Kleedt' haar dochter in bloemen en eten: het eindresultaat is van onschatbare waarde

Casa do Penedo is het huis tussen de rotsen dat architecten en toeristen lokt van over de hele wereld

Door Skip Tromp de Haas
4.687
Advertisement

Casa do Penedo, ook wel bekend als het Stenen kasteel of het Huis van Steen, is een uniek bouwkundig monument dat tussen Celorico de Basto en Fare ligt in het noorden van Portugal. Dit hele bijzondere bouwwerk staat op de top van een heuvel en gaat perfect in de omgeving op. Zo goed zelfs dat het van een afstandje niet eens een huis lijkt. Het huis is vanzelf zo gaan heten omdat het tussen vier enorme blokken is gebouwd die samen de muren en plafond uitmaken van het gebouw.

Het huis is gebouwd tussen vier rotsen die dienstdoen als muren en zijn opgenomen in de constructie.

De bouw ervan begon in 1972 en werd in twee jaar afgerond in 1974 door een Portugees architect afkomstig uit de stad Guimarães. De oude eigenaar gebruikte het huis als plek om te ontspannen, als een eenvoudig buitenhuis waar hij ongestoord zijn weekenden kon doorbrengen. Vandaag is Casa do Penedo een klein museum met foto's en relikwieën van de geschiedenis van het huis.

Het huis is helemaal van steen gemaakt, behlave de deur, ramen en het dak. Het interieur is ingericht met een landelijke stijl: de meubels en de smalle trap die naar de tweede verdieping leiden zijn volledig van hout gemaakt. 

De bouw ervan begon in 1972 en er was twee jaar voor nodig om dat af te ronden.

In de laatste jaren heeft Casa do Penedo de aandacht getrokken van enthousiaste designers en architecten van over de hele wereld. In korte tijd zijn er talloze foto's gemaakt van het huis en zijn er opnames gemaakt die op de Portugese T.V. zijn gekomen. Daardoor is het huis gevuld met toeristen die van overal en nergens vandaan komen om te bekijken hoe bijzonder het is. Helaas is het huis vaak een doelwit geweest van vandalistische acties. De ramen zijn er zo'n twintig keer opnieuw ingezet en daarom zijn deze er nu ingebouwd met zware metalen strips en kogelwerend glas. De deur is gemaakt van een zeer bestendig soort metaal. Hoe dan ook heeft de eigenaar het besluit genomen om niet meer in zijn huis te wonen, waardoor het in alle opzichten een toeristische locatie is geworden.

Advertisement

Het was een landelijk huis maar is nu een volwaardig museum geworden.

De eigenaar woont er dan ook niet meer.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt