Door onschuldig niezen kan een ruimte VEEL langer onder bacteriën zitten dan je denkt

door Skip

08 Augustus 2017

Door onschuldig niezen kan een ruimte VEEL langer onder bacteriën zitten dan je denkt
Advertisement

Het is je al geleerd toen je klein was. Als je moest niesen of hoesten dan moet je je hand voor je mond doen. Om te weten wat je precies te wachten staat als je het niet doet (of wanneer diegene naast je staat het nalaat!), zeggen we je meteen maar dat de bacteriën die je eruit werkt tot wel 45 minuten in leven kunnen blijven... Een aantal onderzoekers wilden uitzoeken hoe die druppeltjes de bacteriën vervoeren zulke lange afstanden kunnen maken en echt zo lang kunnen overleven.

via qut.edu.au

Advertisement

4 meter en 45 minuten

4 meter en 45 minuten

James Gathany/CDC Public Health Image library/Wikimedia

Een groep onderzoekers van de Queensland University of Technology (QUT, Australië), geleid door hoogleraar Lidia Morawska, heeft al berekend dat je met een nies de vloeistoffen die je uitstoot ruim 4 meter af kunnen leggen. Hoewel het merendeel van de bacteriën binnen de tien seconden sterft, is er een klein deel dat tot wel 45 minuten lang kan overleven.

Snappen waarom dit gebeurt is belangrijk, want deze bacteriën en met name dan die van de Pseudomonas aeruginosa (een opportunistische ziekmaker voor de mens en kan verschillende antibiotica weerstaan) zijn vaak de oorzaak van complicaties voor mensen die zijn opgenomen in het ziekenhuis voor problemen aan de luchtwegen zoals bijvoorbeeld mensen die lijden aan taaslijmziekte.

De hypothese die door de onderzoekers naar voren wordt geschoven is dat zij de grootte van de uitgestoten druppels en het gedeelte in de longen waar de bacteriën zijn geproduceerd aanwijzen als twee mogelijke factoren. Hierdoor wordt het mogelijk voor deze kleine maar gevaarlijke groep bacteriën om te overleven. Mocht hun theorie correct blijken te zijn, dan zal er beter kunnen worden uitgezocht hoe bepaalde risico's kunnen worden vermeden en hoe ziekenhuizen er veiliger op kunnen worden.

Nu je ietsje meer weet is het enige wat je hoeft te onthouden dat je, nadat je je hand voor je mond hebt gedaan, het een geschikt idee zou zijn om je handen direct daarna te wassen! Als je een duideljker beeld wil hebben van wat er precies gebeurt tijdens het niezen dan kan je deze video bekijken.

Advertisement