Als je eenmaal hebt ontdekt wat er in je matras verborgen zit, moet je het wel schoonmaken

Janine image
door Janine

08 Juli 2023

Als je eenmaal hebt ontdekt wat er in je matras verborgen zit, moet je het wel schoonmaken
Advertisement

Ons bed is een van de plaatsen die we beschouwen als de meest geruststellende en veiligste ter wereld, maar er kunnen ook potentiële en onwetende gevaren op de loer liggen. Terwijl je heerlijk in slaap valt, negeer je misschien dat je ongewenst gezelschap hebt en dat je matras in werkelijkheid de thuisbasis is van ongewenste elementen. Na verloop van tijd is er een nare verzameling die moet worden vermeden. Laten we eens kijken wat het is en hoe het te elimineren.

via WebMD

Advertisement
erloteiel/Flickr

erloteiel/Flickr

Het schoonmaken van de persoon, het huis en persoonlijke spullen wordt meestal regelmatig gedaan, maar vaak wordt de matras vergeten. Het is echter een van de huishoudelijke componenten waarmee we het vaakst in aanraking komen, aangezien we er elke nacht urenlang op liggen. Lakens en kussens verbergen het voor ons zicht, ook al voert het ondertussen constant zijn werk uit en verzamelt het niet alleen uren "werk", maar ook onaantrekkelijke stoffen en elementen.

Als je een schatting maakt, registreert je matras ongeveer 30.000 slaapuren in ongeveer tien jaar en in al die tijd verzamelt het speeksel, huid, zweet en haar dat, stagnerend, ongewenste gasten kan aantrekken.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Als je bedenkt dat we elke dag ongeveer 500 miljoen epitheelcellen verliezen, is het gemakkelijk voor te stellen dat een groot deel daarvan in de loop der jaren in ons bed infiltreert, totdat de matras in een onwaardige toestand is teruggebracht. Wat gebeurt er dan? Het afval van onze huid maken huisstofmijten hebzuchtig, die eenmaal op de matras zijn geland, niet alleen in het gebied blijven, maar hun eigen uitwerpselen vrijgeven, wat op zijn beurt infecties en allergieën kan veroorzaken. Volgens een studie van de Ohio State University kan elke matras er 100.000 tot 10 miljoen herbergen.

Bovendien kunnen bedwantsen tussen de naden kruipen, beten en jeukende plekken op de huid veroorzaken, terwijl ons zweet de ideale omgeving kan creëren voor het verschijnen van schimmels en bacteriën. Als je de gewoonte hebt om met je huisdier te slapen, dan neemt de kans om samen met vlooien en teken te slapen exponentieel toe.

Maar er is nog een aspect dat we negeren.

Jeffrey M. Vinocur/Wikimedia commons

Jeffrey M. Vinocur/Wikimedia commons

Vergeet ook niet om je schoenen nooit op het bed te leggen, om te voorkomen dat er ziektekiemen en bacteriën op de plek komen waar je slaapt. Maar wat te doen om het probleem te verhelpen, de hygiëne van je bed te bevorderen en mogelijke gezondheidsrisico's te vermijden?

Het advies is om de matras twee keer per jaar uit het frame te halen voor een grondige reiniging. Gebruik een stofzuiger om alle spleten, naden en hoekjes en gaatjes te behandelen. Controleer daarna op bijzonder vuile of bevlekte plekken en verwijder ze met een theelepel afwasmiddel verdund in een kopje warm water, maar spaarzaam, omdat een te hoge luchtvochtigheid schimmel kan bevorderen.

Mattress Clean-Pattaya/Facebook

Mattress Clean-Pattaya/Facebook

Om nare luchtjes te elimineren, kun je 24 uur voor het stofzuigen zuiveringszout op de matras strooien en in de zon leggen. In ieder geval moet je hem na ongeveer 8-10 jaar vervangen door een nieuwe: afgezien van de onaangename ophopingen is het belangrijk dat hij intact, comfortabel en geschikt is voor de juiste rust.

Hoe oud is jouw matras?

Advertisement