Je vindt het in een rauw ei: wat betekent dat vreemde witte vlekje?

Janine image
door Janine

06 Juli 2023

Je vindt het in een rauw ei: wat betekent dat vreemde witte vlekje?
Advertisement

Een van de bekendste en populairste producten ter wereld zijn eieren. Een veelzijdig ingrediënt dat op vele verschillende manieren kan worden bereid: zachtgekookt, gepocheerd, gebakken of gekookt. In sommige Noord-Europese landen zijn ze een basisvoedsel dat niet mag ontbreken bij het ontbijt: we hebben het over het ei, het middelpunt van wat een Engels ontbijt wordt genoemd. Om het echter te gebruiken, is het essentieel om het te openen.

Als je een ei opent moet je eerst de schaal breken, dan komen de dooier en het eiwit eruit. Wanneer deze twee elementen echter in de schaal vallen, kan er ook een kleine witte vlek worden opgemerkt, meestal vlakbij de dooier.. Maar wat is het? Dat zoeken we uit...

via Eating Well

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Als je het ei opent, vind je misschien een klein wit vlekje bij de dooier. In de loop der jaren hebben velen zich afgevraagd waar het over ging, zonder een antwoord te vinden en zich alleen en uitsluitend aan hypothesen te wagen. Lange tijd werd gedacht dat het een ader of de navelstreng van het kuiken was. Het lijdt echter geen twijfel dat deze theorieën verkeerd zijn, maar wat zijn ze dan precies?

De naam van deze vlek in rauwe eieren is chalaza. In de schaal zitten er twee, een aan de bovenkant en een aan de onderkant. Dit zijn niets anders dan gedraaide slierten eiwit die de dooier verankeren aan de boven- en onderkant van het schaalmembraan, waardoor wordt voorkomen dat de dooier breekt voordat je het ei opent. Deze filamenten zullen vooral zichtbaar zijn in verse eieren, maar het is vooral niet nodig om ze te verwijderen.

Advertisement
wallpaperflare.com

wallpaperflare.com

Wees niet bang dat het misschien iets vreemds is. Integendeel, eenmaal gekookt zal de chalaza verdwijnen en een integraal onderdeel van het eiwit worden. Bovendien is de aanwezigheid ervan ook een symptoom van versheid, dus het zou goed zijn om op te merken of het aanwezig was. Als je echter iets glads en uniform van kleur wilt bereiden, zoals custard, is het altijd beter om dit kleine draadje te verwijderen.

Heb je ooit de aanwezigheid van deze strengetjes in eieren opgemerkt? Wist je al wat het was?

Advertisement