Waarom zit er altijd wit schuim in de pan bij het koken van pasta?

Janine image
door Janine

10 Juli 2023

Waarom zit er altijd wit schuim in de pan bij het koken van pasta?
Advertisement

Iedereen heeft in zijn leven weleens een bord pasta gemaakt. Dit laatste is een veelgebruikt product, zodanig dat de meeste mensen het hebben uitgeprobeerd, maar hoe maak je het? Je pakt gewoon een pan, doet er water in, zet het op het vuur en wacht tot het kookt. Zodra het kookpunt is bereikt, moet de pasta erin worden gegooid, maar het kan gebeuren dat tijdens het koken een wit schuim ontstaat dat uit de pan komt en de hele kookplaat nat maakt.

Als je ooit pasta hebt gekookt, dan heb je vast het witte schuim gezien dat eruit komt. Maar weet je waarom? Laten we in detail kijken waarom dit gebeurt.

via Grow Your Pantry

Advertisement
masato_photo/Wikimedia Commons

masato_photo/Wikimedia Commons

Het witte schuim dat uit de pan komt is een zeer merkwaardige gebeurtenis, die echter tal van problemen kan veroorzaken door de hele kookplaat te vervuilen. Maar wat is de reden waarom het wordt geproduceerd?

Het witachtige schuim ontstaat door het koken van de pasta, de reden hiervoor heeft te maken met het zetmeel in de pasta dat door het water wordt opgenomen. Bij blootstelling aan hoge temperaturen zet zetmeel uit tot het punt dat het een proces uitvoert dat bekend staat als verstijfseling, waardoor een soort wolk boven de pan wordt gevormd, die de hete stoom vasthoudt en voorkomt dat deze uit de pan ontsnapt. De hoeveelheid schuim hangt af van hoeveel zetmeel er in de pasta zit en hoe lang het duurt om het te koken.

Advertisement
Ildar Sagdejev/Wikimedia Commons

Ildar Sagdejev/Wikimedia Commons

Er zijn echter praktische methoden waarmee je dit kunt voorkomen, laten we eens kijken wat ze zijn:

  • Laat het deksel niet op de pan: het deksel op een pan met kokend water zal de druk erin alleen maar verhogen. Dit resulteert in een toename van de hoeveelheid damp die gevangen zit in grote bellen.
  • Gebruik een grotere pan: een groot oppervlak vermindert ook de vorming van luchtbellen.
  • Gebruik de juiste hoeveelheid water: voor 100 g droge pasta heb je ongeveer 500 ml water nodig, op deze manier kookt het water gelijkmatig en bovenal zal het koken van de pasta ook homogeen zijn.
  • Koken op laag vuur: na het koken kan het lager zetten van het vuur de vorming van luchtbellen en bijgevolg het schuim verminderen.

Kende je de reden van de vorming van schuim? Wist je hoe je het kunt vermijden?

Advertisement