Ze verschijnen van de ene op de andere dag op het lichaam: wat betekenen die rode puntjes?

Janine image
door Janine

10 Juli 2023

Ze verschijnen van de ene op de andere dag op het lichaam: wat betekenen die rode puntjes?
Advertisement

Ons lichaam verandert voortdurend, zelfs als het onmerkbaar is, en het kan in de loop van de tijd zonder duidelijke reden veranderingen opmerken. Deze omvatten vlekken en markeringen op de huid: heb je ooit kleine rode puntjes op je huid opgemerkt waarvan je niet begreep wat ze zijn en waarom ze verschenen? In dit artikel zullen we samen ontdekken wat het is en of ze al dan niet een reden tot bezorgdheid vormen.

via Medical News Today

Advertisement

De rode puntjes die op de huid verschijnen

De rode puntjes die op de huid verschijnen

jlk.1/Flickr

Het zal je misschien zijn opgevallen dat van de ene op de andere dag rode en verdachte puntjes op het huidoppervlak verschenen. Zo'n ontdekking kan enige verbijstering veroorzaken als er tot enige tijd daarvoor niet zo'n teken op de huid was, die perfect glad leek.

Je vraagt je dan spontaan af wat ze zijn, waarom ze een rode kleur hebben en of ze gevaarlijk en schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, of misschien wel het symptoom van een of andere ziekte. Laten we proberen duidelijkheid te scheppen en erachter te komen wat het is.

Advertisement
Ze verschijnen van de ene op de andere dag op het lichaam: wat betekenen die rode puntjes? - 2

Ze ontwikkelen zich zelden op de huid van kinderen en komen veel vaker voor bij personen ouder dan dertig jaar. Volgens deze studie komen ze voor bij tot 50% van de volwassenen.

Zodra deze puntjes zich hebben gemanifesteerd, is het niet langer mogelijk om ze te zien verdwijnen zoals ze zijn gekomen, behalve door chirurgische verwijdering. Ook al zien ze eruit als moedervlekken, het zijn helemaal geen moedervlekken. Maar wat zijn ze dan?

CHERRY ANGIOMAS -know anyone who has these? One of the common causes is bromine poisoning. Bromine is an element that...

Pubblicato da Dr. Sharnael Wolverton Sehon - Swiftfire International su Mercoledì 21 giugno 2023

Deze rode puntjes zijn in werkelijkheid kersenangiomen, huidvlekken die bestaan uit kleine bloedvaten of haarvaten, waardoor ze de kleur krijgen waarnaar ze zijn vernoemd. Ze vertegenwoordigen het meest voorkomende type angioom en zijn te wijten aan overmatige capillaire groei. Ook bekend als Campbell de Morgan-vlekken of seniele angiomen, zijn het goedaardige tumoren die verband houden met veroudering en die de neiging hebben om talrijker te worden naarmate de jaren verstrijken.

Ze zijn bijna altijd onschadelijk, dus je hoeft je er geen zorgen over te maken. Als ze echter beginnen te bloeden of als je de aanwezigheid van meerdere laesies opmerkt, verdient het de voorkeur om een ​​arts te raadplegen om te verifiëren dat het geen ander type angioom is.

Bescherming en verwijdering van kersenangiomen

Bescherming en verwijdering van kersenangiomen

Pexels

Omdat hun vorming het gevolg is van hormonale of genetische factoren, is het niet altijd mogelijk om ze te voorkomen, maar er kunnen voorzorgsmaatregelen worden genomen, zoals het verminderen van de blootstelling aan UV-stralen en het aanbrengen van een geschikte zonnebrandcrème, evenals het volgen van een gezond en uitgebalanceerd dieet om de gezondheid van de huid te bevorderen.

Aangezien het goedaardige formaties zijn, is het niet nodig om ze te verwijderen, maar je kunt er toch voor kiezen om ze te verwijderen om puur esthetische of comfort gerelateerde redenen, mochten ze worden aangetroffen op delen van het lichaam waar wrijving met kleding onvermijdelijk is. In dit geval wordt de verwijdering uitgevoerd met een laser door een gekwalificeerde arts.

Als je het verschijnen van deze rode puntjes op je huid hebt opgemerkt, kun je de dermatoloog raadplegen om hun oorsprong en aard vast te stellen. Heb jij ze ooit op je huid opgemerkt?

Advertisement