Elektrische handdrogers zijn niet altijd zo hygiënisch in gebruik: dit blijkt uit een onderzoek

Janine image
door Janine

03 Oktober 2019

Elektrische handdrogers zijn niet altijd zo hygiënisch in gebruik: dit blijkt uit een onderzoek
Advertisement

Na het gebruik van de openbare toiletten en het wassen van onze handen moeten we onze handen drogen. Sommige toiletten in cafés en restaurants bieden een dubbel alternatief: papieren en elektrische handdrogers.

Om te voorkomen dat we teveel papier verbruiken, hebben we de neiging om deze te vermijden en een automatische handdroger te gebruiken. Maar zou dit wel de juiste keuze zijn? Volgens wat uit wat onderzoek naar voren is gekomen, niet altijd. Laten we eens kijken waarom.

via American Society For Microbiology

Advertisement
Federal Bureau of Investigation (FBI)/Wikimedia

Federal Bureau of Investigation (FBI)/Wikimedia

Onderzoekers van de Universiteit van Connecticut en Quinnipiac University hebben enkele experimenten uitgevoerd met betrekking tot de hygiëne van elektrische handdrogers. Om dit te doen, gebruikten ze petrischalen, vergelijkbaar met de instrumenten die in de biologie worden gebruikt om bacteriekolonies te observeren.

Sommige van deze schalen werden daarom achtergelaten in openbare toiletten, terwijl anderen werden achtergelaten bij de handdrogers. Aan het einde van het experiment werden ze geanalyseerd in het laboratorium.

De resultaten waren verontrustend: terwijl de petrischalen die zich op de wastafels in de badkamers bevonden een enkele bacteriekolonie vertoonden, vertoonden degenen in de elektrische handdrogers tussen de 18 en 60 kolonies bacteriën. Zich er beter in verdiepend ontdekten de onderzoekers dat de meeste bacteriën uit schoenen, leer en natuurlijk ander organisch materiaal kwamen.

Advertisement
Tomwsulcer/Wikimedia

Tomwsulcer/Wikimedia

De onderzoekers maakten echter duidelijk dat de meeste gevonden bacteriën nogal onschadelijk waren voor het lichaam van een gezond mens. Het geval kan anders zijn voor mensen die lijden aan immunosuppressive ziekten, waardoor de immuunafweer schaars is: in deze gevallen kunnen zelfs weinig agressieve bacteriën een ernstig risico vormen.

Uiteraard is het beter, uiteraard van geval tot geval bekijkend, om wat meer aandacht te besteden elke keer dat we een openbaar toilet gebruiken. Soms zijn ogenschijnlijk minder "hygiënische" en technologische oplossingen de veiligste.

Wat ga je de volgende keer doen als je een openbaar toilet moet gebruiken? Gebruik je papieren of elektrische handdrogers?

Advertisement